Pokrmy

Vánoce nejsou ideální časem k hubnutí, spíše naopak. Přehršel nejrůznějších pokrmů a cukroví obvykle přinese nějaké to kilo navíc. V následujících článcích se dočtete o různých vánočních pokrmech včetně několika receptů.


Cestování - batoh

Když je pro někoho největší životní vášní cestování, je docela těžké pro něj vybírat dárek. Leckde totiž byl a leccos si odtamtud přivezl. A pokud takovému cestovali nechceme pořizovat zrovna cestu za polární kruh, musíme si pořádně lámat hlavu s tím, co by mu mohlo udělat radost a co by ještě tak mohl na svých cestách potřebovat. Pár tipů se však najde vždycky, a tak jsme je pro vás sepsali.

Vlašský ořech

Vánoce bez vánočního cukroví, to je něco, co si málokdo umí představit. Každá hospodyňka se snaží upéct co nejvíce druhů cukroví, a ty ženy, které nemají na pečení čas, alespoň směs cukroví zakoupí nebo si ho nechají upéci. Existuje obrovské množství receptů na různé druhy vánočního cukroví, ale k těm nejoblíbenějším patří to ořechové. Vůně a chuť ořechů, cukru a vanilky je jedním ze symbolů Vánoc. Proč jsou ořechy a cukroví z nich tak oblíbené? Dá se z nich vyrobit jak těsto na cukroví, tak náplně nebo konečná dekorace. Nejvíce se využívají ořechy vlašské.

Domácí vánoční perníčky

S blížícím se časem Vánoc přichází také období, kdy si plánujeme pečení cukroví. Skoro každý člověk má tyto drobné sladkosti rád. O svátcích si můžete těchto oblíbených pochoutek užít buď z vlastních domácích zdrojů, nebo na návštěvách. Použijte rodinné recepty a upečte si vlastní druhy cukroví. Při domácím pečení můžete průběžně ochutnávat, jen dejte pozor, aby vám nějaké cukroví na sváteční dny zbylo. Nemáte vlastní recepty? Použijte rady příbuzných, přátel a známých nebo hledejte v kuchařkách a na internetu.

Vánoční vykrajovátko

Těšíte se na vánoční svátky, pracovní volno, dárky, čas strávený s blízkými a samozřejmě i na dobré jídlo a lahodné sladkosti? Dobroty jako je vánoční cukroví však musí někdo upéci. Kromě základních surovin pro pečení budete potřebovat i různé nástroje, které vám pomohou vytvořit nejrůznější tradiční i inovativní tvary. K nejčastěji používaným patří kromě formiček také vykrajovátka. Pokud je ještě nemáte, neváhejte-výběr je bohatý. Zvolit si můžete nejen nejrůznější tvary, ale také materiál. Do vykrajování navíc můžete zapojit i děti a prožít krásné a nezapomenutelné společné chvíle, na které budete ještě dlouhá léta vzpomínat.

Zdravé vánoční raw kuličky

Chcete si užít vánoční čas se vším, co k němu patří, včetně dobrého jídla a vánočního cukroví, bez kterého byste si tyto svátky neuměli představit? Bojíte se přibírání na váze, zdravotních potíží a výčitek svědomí, že jste opět porušili předsevzetí o dodržování zdravého životního stylu? Pak zvolte zdravou variantu jak vánočních pokrmů, tak oblíbeného tradičního cukroví. Receptů je celá řada, vybere si každý zájemce. Zdravé cukroví lze navíc i zakoupit, pokud se vám do pečení nebude chtít.

Pralinka

K Vánocům patří čokoláda! A když se řekne čokoláda, vybaví se každému něco jiného – možná čokoládové figurky, možná klasická tabulka anebo třeba nějaký čokoládový dezert. Čokoláda však získala po celém světě oblibu především díky jednomu speciálnímu francouzskému a belgickému vynálezu: pralinkám. Lahodná čokoládová sousta vylepšená náplní nebo směsí ořechů či koření jsou možná tím nejlepším, co může čokoláda nabídnout.

Brambora

Bramborový salát máme neodmyslitelně spojený s dobou Vánoc. Skoro v každé domácnosti se octne na svátečním štědrovečerním stole společně s kaprem nebo řízky. Nejde však pouze o vánoční pokrm a není oblíbenou pochoutkou jenom u nás. Nejrůznější verze připravovaly kuchařky již v dobách rakousko-uherských, bylo ho možno najít v ruských i polských receptech. Další obdoby se připravují i v Anglii, Nizozemí, v Americe a jinde. Jeho popularita stoupala díky tomu, že se hodí k nejrůznějším druhům masa v rozmanitých úpravách, od řízků přes pečenou drůbež k sekané či klobásám. Výborně zasytí i samotný nebo podávaný s čerstvým pečivem. Mnozí lidé si bramborového salátu užívají i na obložených chlebíčcích nebo jako součásti slavnostních mís se sýry, uzeninami a zeleninou.

Bezlepkové vánoční cukroví

Vánoční svátky máme spojené nejen se stromečkem, dárky, dekoracemi a svátečními pokrmy, ale také s cukrovím, které v předvánočním čase provoní naše byty. Toto období bývá náročným časem pro ty, kdo nemohou ze zdravotních důvodů lákavé cukroví ochutnat. Nejsou to pouze diabetici. Omezení mají i alergici, kteří nesnášejí lepek. Ten bohužel obsahuje naprostá většina tradičního vánočního cukroví. I cukroví však může být bezlepkové. Dobrou zprávou pro celiaky je to, že naprostou většinu surovin pro bezlepkové vánoční pečení lze již bez problémů sehnat.

Čočka

Čočka se na Nový rok tradičně vařila proto, že symbolizuje hojnost a dostatek. Pověra tedy praví, že pokud si ji uvaříme v první den nového roku, přinese nám do jeho zbytku dost peněz i hojnosti ve všech oblastech života.

Hrachová polévka

Tradiční hrachová polévka je něco, na co mnoho z nás nedá o Vánocích dopustit. Hustá polévka se silnou chutí, ovoněná kořením, dochucená pár kousky slaniny a křupavými krutony je jídlem, na které se člověk v mrazivém prosincovém dnu těší domů. Dle tradice má hrachovou polévku pojídat celá rodina z jednoho hrnce, aby se po další rok zachovala v rodině soudržnost.