Zdravé vánoční cukroví


Zdravé vánoční cukroví

Chcete si užít vánoční čas se vším, co k němu patří, včetně dobrého jídla a vánočního cukroví, bez kterého byste si tyto svátky neuměli představit? Bojíte se přibírání na váze, zdravotních potíží a výčitek svědomí, že jste opět porušili předsevzetí o dodržování zdravého životního stylu? Pak zvolte zdravou variantu jak vánočních pokrmů, tak oblíbeného tradičního cukroví. Receptů je celá řada, vybere si každý zájemce. Zdravé cukroví lze navíc i zakoupit, pokud se vám do pečení nebude chtít.

Jde to i bez cukru

Myslíte si, že cukroví bez cukru neupečete? Dnes již není problém sehnat i jiná sladidla než ta umělého původu a nevalné chuti, která byla doporučována dříve. Do popředí zájmu se dostávají přírodní sladidla jako erythritol, stévie nebo různé druhy sirupů, jako je čekankový sirup, sirup z agáve, med, xylitol a další. Ty při pečení dokážou nahradit cukr. Mají však různou kalorickou hodnotu, což je potřeba vzít v úvahu, když si chcete udržet váhu. V některých receptech lze nahradit cukr banánem, fíky či datlemi. Pokud se však nechcete cukru vzdát, ale přesto byste chtěli cukroví zdravější, použijte třtinový cukr. Ten je sice značně kalorický, ale neobsahuje velké množství bělících chemických látek, navíc se v něm nacházejí některé užitečné minerály nebo enzymy.

Třtinový cukr
Třtinový cukr je považován za zdravější než bílý cukr. Autor: Matthias Böckel, zdroj: Pixabay

Dejte šanci slanému cukroví

Které tradiční recepty, ovšem bez cukru, můžete vyzkoušet? Vyzkoušejte například vanilkové rohlíčky, ve kterých cukr nahradíte erythritolem, linecké těsto připravte ze špaldové a pohankové mouky s použitím javorového sirupu, rumové a kokosové kuličky oslaďte například datlovou pastou. Medvědí pracny budou nasládlé díky skořici s přídavkem xylitolu, kterým můžete ochutit i krémy. Do perníků lze využít některý z přírodních sirupů. A nezapomeňte, že ani o Vánocích nemusí být všechno pečivo jen sladké. Vaše návštěvy jistě uvítají i změnu, když jako občerstvení podáte také slané cukroví. Makové, sýrové, pizzové, vinné a další sušenky a rohlíčky se navíc výborně hodí i k malému slavnostnímu přípitku.

Javorový sirup
Javorový sirup je zdravější náhražkou bílého cukru. Autor: piviso, zdroj: Pixabay

Pochutnejte si na cukroví bez mouky

Pokud se při pečení cukroví chcete zcela vyhnout použití mouky, vyzkoušejte recepty, ve kterých mouku nahradí strouhaný kokos nebo oříšky. Mnohé druhy takového cukroví není nutno ani péci. Cukroví bez mouky se nemusí nechávat dlouho rozležet a jeho příprava není nijak složitá. Nechte se okouzlit chutí pomerančových pusinek, jablečno-oříškových kuliček, kuliček s nugátem, čokoládových nebo ořechových řezů s kávovým krémem nebo vosích hnízd z umletých oříšků či mandlí. Velmi oblíbené je i cukroví z ovesných vloček, k nejjednodušším patří placičky nebo hrudky s kandovaným ovocem. I bez použití mouky se dá vykouzlit chutné a zdravé sladké vánoční potěšení.

Sušené kandované ovoce
Sušené kandované ovoce nesmí chybět ve zdravém vánočním cukroví. Autor: Michal Jarmoluk, zdroj: Pixabay

Raw cukroví je populární

Jste příznivci syrové stravy? Pak si připravte raw vánoční cukroví, které bude chutnat všem milovníkům zdravých pochoutek. Při jeho přípravě se vyhnete mouce, bílému cukru a hlavně pečení. Cukroví můžete ihned konzumovat, nepeče se, a tak nepotřebuje dlouho měknout. Jeho základem jsou oříšky, sušené ovoce, různá semínka a čokoládové boby nebo syrová čokoláda. Sladkou chuť dodává koření, sladké sušené ovoce, přírodní sirupy, kokosový cukr a další podobná dochucovadla. Pokud je potřeba tepelná úprava, nesmí teplota přesáhnout 45 stupňů Celsia. K tomu se místo trouby využívá sušička potravin. Na rozdrcení a mixování je vhodný silnější mixér nebo robot. Práci ulehčí namočení tvrdých surovin několik hodin před přípravou. Pokud je potřeba použít pro vytvarování cukroví formičky, měly by být vyloženy potravinářskou fólií, aby bylo možné hotové cukroví bez problémů vyklopit.

Oříšky a sušené ovoce
Oříšky a sušené ovoce mohou být základem zdravého vánočního cukroví. Autor: Jenő Szabó, zdroj: Pixabay

Velmi oblíbené jsou například kokosové kuličky se základem z kešu ořechů, čokoládové pralinky, datlové lanýžky, čokoládové kuličky nebo srdíčka z oříškového těsta, lámanky s čokoládou a piniemi, karty z mandlí a lněného semínka se sušeným ovocem, skořicí a badyánem, mandlové chuťovky s moruší, plněné pracny z více druhů ořechů a s mandlovým krémem a mnoho dalších druhů.

Bezlepkové cukroví pro celiaky

Ani lidé s bezlepkovou dietou si nemusejí vánoční cukroví odepřít. Stačí nahradit bílou mouku jinou alternativou – kukuřičnou, jáhlovou, pohankovou, rýžovou, kokosovou, amarantovou nebo přímo bezlepkovou moukou. V současnosti lze bez problémů sehnat i nejrůznější mouky z ořechů, díky kterým těsto získá zvláštní lahodnou chuť. Toto cukroví je vhodné i pro zdravého člověka, protože lidské tělo se bez bílé mouky lehce obejde. Není mu nijak prospěšná a pouze přidá další kalorie.

Lepek způsobuje zdravotní obtíže řadě lidí, proto zvolte zdravou variantu, třeba linecké pečivo je vynikající ze špaldové mouky. Kokosové cukroví s čokoládou lze upéci z kokosové mouky, a pokud chcete měkké cukroví, zvolte koláčky ochucené kandovaným ovocem či zázvorem. Úplně bez mouky jsou sněhové rohlíčky s mletými ořechy nebo cukroví z ovesných vloček, například hrudky. Také nepečené cukroví má své příznivce. Jedná se o nejrůznější druhy kuliček s kokosem, medem, rumem, ořechy, ovocem a dalšími přísadami.

Vánoční raw kuličky
Vánoční raw kuličky z kokosu, oříšků, lékořice a skořice jsou alternativou klasického cukroví. Autor: Karin Romdahl, zdroj: Pixabay

Cukroví upečete i bez másla

Zvolíte-li cukroví bez použití másla, prospějete svému zdraví i peněžence. Většinou se máslo nahrazuje rostlinnými tuky, ale pak v cukroví chybí nezaměnitelná máslová chuť. Čím tedy máslo nahradit? Tradičním tukem našich předků bylo sádlo, které se do některých druhů pečiva opravdu hodí, například medvědí pracny si bez něj nelze představit. Nabízí se také kokosový nebo olivový olej, výborné je také ořechové máslo. Zdravější variantou je také avokádo nebo řecký jogurt, ty však lze použít pouze u některých druhů cukroví. A co vše lze připravit bez másla? Třeba skořicové lanýžky, kokosové kuličky s medem, skořicové rohlíčky ze sněhu, kokosky, vínové cukroví, koláčky a šátečky s marmeládovou náplní, banánky s čokoládovou polevou a mnoho dalších.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *