Jídlo

Kategorie jídlo obsahuje souhrn článku s tématikou vánočních pokrmů. V nich se dozvíte recepty na typická vánoční jídla, cukroví apod.


Bezlepkové vánoční cukroví

Vánoční svátky máme spojené nejen se stromečkem, dárky, dekoracemi a svátečními pokrmy, ale také s cukrovím, které v předvánočním čase provoní naše byty. Toto období bývá náročným časem pro ty, kdo nemohou ze zdravotních důvodů lákavé cukroví ochutnat. Nejsou to pouze diabetici. Omezení mají i alergici, kteří nesnášejí lepek. Ten bohužel obsahuje naprostá většina tradičního vánočního cukroví. I cukroví však může být bezlepkové. Dobrou zprávou pro celiaky je to, že naprostou většinu surovin pro bezlepkové vánoční pečení lze již bez problémů sehnat.

Cestování - batoh

Když je pro někoho největší životní vášní cestování, je docela těžké pro něj vybírat dárek. Leckde totiž byl a leccos si odtamtud přivezl. A pokud takovému cestovali nechceme pořizovat zrovna cestu za polární kruh, musíme si pořádně lámat hlavu s tím, co by mu mohlo udělat radost a co by ještě tak mohl na svých cestách potřebovat. Pár tipů se však najde vždycky, a tak jsme je pro vás sepsali.

Prádelní šňůra

Vánoce jsou časem tajemna a magie. Hluboké a dlouhé noci probouzejí lidskou fantazii, a tak není divu, že se s vánočním časem pojí řada pověr a pranostik. Lidová moudra se zaměřila na většinu oblastí života a naši předkové nám tak zanechali spoustu rad, co bychom měli, anebo naopak neměli kolem Štědrého dne a na přelomu roku dělat. Zda budeme pověrám věřit a řídit se podle nich, záleží na každém. I ten, kdo si na ně nepotrpí, se s nimi může v následujícím textu alespoň teoreticky seznámit.

Pralinka

K Vánocům patří čokoláda! A když se řekne čokoláda, vybaví se každému něco jiného – možná čokoládové figurky, možná klasická tabulka anebo třeba nějaký čokoládový dezert. Čokoláda však získala po celém světě oblibu především díky jednomu speciálnímu francouzskému a belgickému vynálezu: pralinkám. Lahodná čokoládová sousta vylepšená náplní nebo směsí ořechů či koření jsou možná tím nejlepším, co může čokoláda nabídnout.

Tradiční vánočka

Vánočka – tradiční kus pečiva, který by neměl chybět na žádném vánočním stole. Ať už ji máte rádi s marmeládou, máslem nebo jen tak samotnou, Vánoce by bez ní nebyly úplné. Spousta lidí má z domácího pečení vánočky trochu strach, ale není třeba se obávat. Na přípravě těsta není nic složitého a i to pletení se nakonec vždycky nějak zvládne.

Čočka

Čočka se na Nový rok tradičně vařila proto, že symbolizuje hojnost a dostatek. Pověra tedy praví, že pokud si ji uvaříme v první den nového roku, přinese nám do jeho zbytku dost peněz i hojnosti ve všech oblastech života.

Laskonka

Laskonka – tradiční český dezert, který není oblíbený jen na Vánoce, ale milovníci sladkého si jím rádi spraví chuť po celý rok. Běžně je nacházíme v cukrárnách, ale domácí výroba je přece jen domácí výroba. Jak na ně?

Hrachová polévka

Tradiční hrachová polévka je něco, na co mnoho z nás nedá o Vánocích dopustit. Hustá polévka se silnou chutí, ovoněná kořením, dochucená pár kousky slaniny a křupavými krutony je jídlem, na které se člověk v mrazivém prosincovém dnu těší domů. Dle tradice má hrachovou polévku pojídat celá rodina z jednoho hrnce, aby se po další rok zachovala v rodině soudržnost.

Jednoduché rumové kuličky

Rumové kuličky jsou oblíbeným vánočním cukrovím. Možná proto, že jsou hotové skoro stejně rychle, jako se potom sní. Suroviny ze základního receptu lze různě obměňovat, takže můžeme každý rok přicházet s nějakou novinkou, anebo vyrobit hned několik různých druhů.

Vánoční perníčky

Bez vůně perníčků si nelze pravé české Vánoce snad ani představit. Vykrajování ozdobných figurek a zdobení hotových voňavých perníčků patří k oblíbeným kratochvílím, kterých se může účastnit celá rodina včetně malých dětí. Zdobené perníčky rozhodně patří na vánoční stoly, tak se pojďme podívat na tradiční perníčkový recept.