Hostina

Hostina je slavnostní jídlo pro širší společnost při významných událostech. Má zpravidla více chodů a pro některé události i přesně daná pravidla a zasedací pořádek hostů. Základními chody hostiny jsou předkrmy, polévka, hlavní jídlo, které se může skládat z více chodů, a zákusky. K tomu všemu se podávají pečlivě vybrané nápoje. Průběh této společenské akce se řídí druhem události, ke které se pořádá – například svatební hostina, raut, recepce, galapárty, banket a další. Může se konat buď v prostorách firmy zajišťující akci, nebo mimo ně. Jedná se o hostinu s nabídkovými stoly či bez nich. Oblíbeným druhem hostiny je vánoční večeře, která se v jiných evropských zemích skládá z mnohem více chodů, než tradiční česká štědrovečerní večeře, zahrnující rybí polévku, bramborový salát s kaprem nebo řízkem, popř. vinnou klobásou, a na závěr místo zákusku podávaným vánočním cukrovím.


Pralinka

K Vánocům patří čokoláda! A když se řekne čokoláda, vybaví se každému něco jiného – možná čokoládové figurky, možná klasická tabulka anebo třeba nějaký čokoládový dezert. Čokoláda však získala po celém světě oblibu především díky jednomu speciálnímu francouzskému a belgickému vynálezu: pralinkám. Lahodná čokoládová sousta vylepšená náplní nebo směsí ořechů či koření jsou možná tím nejlepším, co může čokoláda nabídnout.

Vosí hnízdo

Vosí hnízda jsou stálicí mezi českých vánočním cukrovím. Je to zřejmě nejčastěji vyráběné nepečené cukroví, voní po rumu a másle a je oblíbené napříč generacemi.

Brambora

Bramborový salát máme neodmyslitelně spojený s dobou Vánoc. Skoro v každé domácnosti se octne na svátečním štědrovečerním stole společně s kaprem nebo řízky. Nejde však pouze o vánoční pokrm a není oblíbenou pochoutkou jenom u nás. Nejrůznější verze připravovaly kuchařky již v dobách rakousko-uherských, bylo ho možno najít v ruských i polských receptech. Další obdoby se připravují i v Anglii, Nizozemí, v Americe a jinde. Jeho popularita stoupala díky tomu, že se hodí k nejrůznějším druhům masa v rozmanitých úpravách, od řízků přes pečenou drůbež k sekané či klobásám. Výborně zasytí i samotný nebo podávaný s čerstvým pečivem. Mnozí lidé si bramborového salátu užívají i na obložených chlebíčcích nebo jako součásti slavnostních mís se sýry, uzeninami a zeleninou.

Jednoduché rumové kuličky

Rumové kuličky jsou oblíbeným vánočním cukrovím. Možná proto, že jsou hotové skoro stejně rychle, jako se potom sní. Suroviny ze základního receptu lze různě obměňovat, takže můžeme každý rok přicházet s nějakou novinkou, anebo vyrobit hned několik různých druhů.

Laskonka

Laskonka – tradiční český dezert, který není oblíbený jen na Vánoce, ale milovníci sladkého si jím rádi spraví chuť po celý rok. Běžně je nacházíme v cukrárnách, ale domácí výroba je přece jen domácí výroba. Jak na ně?

Hrachová polévka

Tradiční hrachová polévka je něco, na co mnoho z nás nedá o Vánocích dopustit. Hustá polévka se silnou chutí, ovoněná kořením, dochucená pár kousky slaniny a křupavými krutony je jídlem, na které se člověk v mrazivém prosincovém dnu těší domů. Dle tradice má hrachovou polévku pojídat celá rodina z jednoho hrnce, aby se po další rok zachovala v rodině soudržnost.

Vlašský ořech

Vánoce bez vánočního cukroví, to je něco, co si málokdo umí představit. Každá hospodyňka se snaží upéct co nejvíce druhů cukroví, a ty ženy, které nemají na pečení čas, alespoň směs cukroví zakoupí nebo si ho nechají upéci. Existuje obrovské množství receptů na různé druhy vánočního cukroví, ale k těm nejoblíbenějším patří to ořechové. Vůně a chuť ořechů, cukru a vanilky je jedním ze symbolů Vánoc. Proč jsou ořechy a cukroví z nich tak oblíbené? Dá se z nich vyrobit jak těsto na cukroví, tak náplně nebo konečná dekorace. Nejvíce se využívají ořechy vlašské.

Nejlepší vánoční cukroví

K historickým vánočním zvykům patří i pečení vánočního cukroví. Každé Vánoce provoní byty i domy nezaměnitelná sladká vůně, bez které si již tyto svátky neumíme představit. Jde o jednu z tradic, která se dodržuje skoro v každé rodině. Výběr i množství receptů jsou obrovské a v každé domácnosti mají své oblíbené a osvědčené postupy a druhy. Vynikající cukroví však potřebuje patřičnou péči a čas na přípravu a tzv. rozležení. A které druhy jsou uváděny jako nejlepší vánoční cukroví?

Zdravé vánoční raw kuličky

Chcete si užít vánoční čas se vším, co k němu patří, včetně dobrého jídla a vánočního cukroví, bez kterého byste si tyto svátky neuměli představit? Bojíte se přibírání na váze, zdravotních potíží a výčitek svědomí, že jste opět porušili předsevzetí o dodržování zdravého životního stylu? Pak zvolte zdravou variantu jak vánočních pokrmů, tak oblíbeného tradičního cukroví. Receptů je celá řada, vybere si každý zájemce. Zdravé cukroví lze navíc i zakoupit, pokud se vám do pečení nebude chtít.

Kapr

Rybí polévka z kapra patří k tradičním symbolům Vánoc. Štědrovečerní večeři si bez ní neumíme představit. V některých rodinách je tato slavnostní polévka dokonce základem celé večeře. Vánoční jídla a zvyky se však v každé rodině liší, a proto je někdy místo rybí polévky podávána i houbová či hrachová, vývar s játrovými knedlíčky nebo kulajda. Pokud se však budete držet českých tradic, budete vařit vánoční rybí polévku z kapra. Nejste si jisti, jak se tento pokrm správně připravuje? Zaručených a osvědčených receptů je mnoho, ale většina z nich vychází ze stejného základu.