Hostina

Hostina je slavnostní jídlo pro širší společnost při významných událostech. Má zpravidla více chodů a pro některé události i přesně daná pravidla a zasedací pořádek hostů. Základními chody hostiny jsou předkrmy, polévka, hlavní jídlo, které se může skládat z více chodů, a zákusky. K tomu všemu se podávají pečlivě vybrané nápoje. Průběh této společenské akce se řídí druhem události, ke které se pořádá – například svatební hostina, raut, recepce, galapárty, banket a další. Může se konat buď v prostorách firmy zajišťující akci, nebo mimo ně. Jedná se o hostinu s nabídkovými stoly či bez nich. Oblíbeným druhem hostiny je vánoční večeře, která se v jiných evropských zemích skládá z mnohem více chodů, než tradiční česká štědrovečerní večeře, zahrnující rybí polévku, bramborový salát s kaprem nebo řízkem, popř. vinnou klobásou, a na závěr místo zákusku podávaným vánočním cukrovím.


Vánoční perníčky

Vůně vánočního cukroví je neodmyslitelnou částí přípravy na vánoční svátky. Vánoční cukroví si sice můžete koupit, ale nejlepší vánoční cukroví je jistě to, které se peče doma podle rodinných receptů. Pracny, vanilkové rohlíčky, linecká kolečka, vosí hnízda nebo třeba vánoční perníčky, dokáží dodat tu správnou atmosféru celému bytu. A pokud vás láká vyzkoušet i něco novějšího nebo složitějšího, upečte některé košíčky, různé druhy kuliček či pařížské rohlíčky a řezy.

Vánoční krb

Atmosféru blížících se vánoc tvoří i změna v jídelníčku a příprava pokrmů pro tuto dobu typických. Již v listopadu se v rodinách začíná s pečením vánočního cukroví a vánoční štoly, mnozí lidé navštěvují vánoční trhy a štólu raději zakoupí u odborníků. Pak přichází na řadu klasická vánočka a jídla určená pro štědrovečerní večeři – bramborový salát, vánoční rybí polévka, vánoční kapr či řízek nebo vinná klobása. Ten, kdo chce skutečně dodržovat tradice, určitě nezapomene na vánočního kubu.