Advent

Advent, v překladu znamená příchod, ohlašuje počátek církevního roku. Ten začíná čtyři týdny před svátky vánočními, vždy v neděli mezi 27. listopadem a 3. prosincem. Je dobou, kdy se lidé připravují na Vánoce a měli by především rozjímat a očekávat Ježíšův příchod. Ačkoli v současnosti bývá tento čas značně hektický, v minulosti se jednalo naopak o období klidu, kdy se naši předkové věnovali údržbě a domácím pracím. Tuto dobu navíc doprovázel půst, během kterého byla zakázána jakákoli forma zábavy. Adventní neděle mají i své názvy – železná, bronzová, stříbrná a zlatá. Advent končí Štědrým večerem, po něm přicházejí vánoční svátky. K adventu se váže více tradic a symbolů, k nejznámějším patří adventní věnec se čtyřmi svíčkami, které se postupně zapalují o adventních nedělích, vánoční pečivo, vánočky a samozřejmě ozdobený stromeček. Další tradicí je řezání větviček třešně, tzv. barborky, a návštěvy Mikuláše, anděla a čerta. Klasickými adventními rostlinami jsou jmelí, cesmína a břečťan.


Cesmína

K časům vánočním patří zvyk vyzdobit svá obydlí také typickými vánočními rostlinami. Každá z těchto rostlin má svůj význam, všechny by však měly přispívat ke klidu a pohodě, které k vánočním svátkům neodlučitelně patří. Výzdobu mohou tvořit třeba typická vánoční hvězda, jmelí, cesmína, vánoční kaktus nebo brambořík.

Ovečka

Píseň Pásli ovce Valaši patří mezi tradiční české vánoční koledy. V tomto článku naleznete text (slova) této moravské lidové písně.

Dej Bůh štěstí

Dej Bůh štěstí patří mezi tradiční české vánoční koledy. V tomto článku si připomene slova (text) této lidové písně.

Pralinka

K Vánocům patří čokoláda! A když se řekne čokoláda, vybaví se každému něco jiného – možná čokoládové figurky, možná klasická tabulka anebo třeba nějaký čokoládový dezert. Čokoláda však získala po celém světě oblibu především díky jednomu speciálnímu francouzskému a belgickému vynálezu: pralinkám. Lahodná čokoládová sousta vylepšená náplní nebo směsí ořechů či koření jsou možná tím nejlepším, co může čokoláda nabídnout.

Tradiční vánočka

Vánočka – tradiční kus pečiva, který by neměl chybět na žádném vánočním stole. Ať už ji máte rádi s marmeládou, máslem nebo jen tak samotnou, Vánoce by bez ní nebyly úplné. Spousta lidí má z domácího pečení vánočky trochu strach, ale není třeba se obávat. Na přípravě těsta není nic složitého a i to pletení se nakonec vždycky nějak zvládne.

Adventní tradice a zvyky

Čtyři týdny do Vánoce. Dny jsou stále kratší, venku je mráz a pošmourné počasí, možná už dokonce padá sníh. Je to čas v roce, kdy jsou noci nejdelší a deprese se plíží snad ze všech stran. Zároveň je to ale období těšení se – křesťané očekávají příchod Ježíše Krista na svět a všichni ostatní vědí, že už brzo tu budou Vánoce, čas dárků, dobrého jídla a pohádek. V moderní době rozjasňují temnotu tohoto období barevná světýlka, žárovičky na stromcích a všeobecná výzdoba. V dobách minulých však stačily čtyři svíčky – ty, které zaplanuly na adventním věnci.