K Vánocům patří čokoláda! A když se řekne čokoláda, vybaví se každému něco jiného – někomu možná čokoládové figurky z vánoční kolekce, někomu klasická tabulka anebo třeba nějaký čokoládový dezert. Čokoláda však získala po celém světě oblibu především díky jednomu speciálnímu francouzskému a belgickému vynálezu: pralinkám. Lahodná čokoládová sousta vylepšená náplní nebo směsí ořechů či koření jsou možná tím nejlepším, co může čokoláda nabídnout.
A skvělé je, že se dají vyrábět i doma a ještě ke všem v desítkách různých variací.
Základní recept na pralinky
Recept na pralinky se nezdá složitý, nicméně vyžaduje poměrně precizní práci a ne vždy se vyvede na první pokus. Čokoláda musí mít správnou teplotu, formu musíme dokonale vylít, potřebujeme skvělé náplně, je potřeba pralinky správně uzavřít a potom doufat, že jsme všechno udělali dobře a pralinky se pěkně vyklopí.
Budeme potřebovat:
formu na pralinky
500 g kvalitní čokolády nebo čokoládových čoček
suroviny na náplně (viz níže)
Postup:
Rozpustíme čokoládu. Je důležité hmotu po celou dobu míchat, aby teplota zůstala rovnoměrně rozložené po celém objemu.
Ve chvíli, kdy je čokoláda rozpuštěná, ji necháme zchladnout na teplotu 31 °C. Když je dostatečně vychladlá, nalijeme ji do formy a pak ji vylijeme zpátky tak, aby zůstala jen vrstva na stěnách formy. To bude vrchní pevná krusta naší budoucí pralinky. Čokoládu ve formě necháme zatuhnout a vyplníme ji připravenou náplní. Potom pralinku opěr zalijeme čokoládovou hmotou, aby se uzavřela, necháme ztuhnout v lednici a vyklopíme.
Recept na čokoládové pralinky s nugátovou náplní
200 ml smetany ke šlehání
300 g nugátu
lžíce koňaku
Postup:
Smetanu přivedeme k varu a za stálého míchání do ní přidáme nugát, dokud se nerozpustí a směs nebude mít konzistenci vhodnou k plnění pralinek. Náplni můžeme dodat šmrnc trochou koňaku.
Recept na čokoládové pralinky s pomerančovou náplní
Suroviny:
200 g bílé čokolády
100 ml pomerančové šťávy
smetana ke šlehání
Postup:
Bílou čokoládu rozpustíme spolu s trochou smetany ke šlehání a přimícháme pomerančovou šťávu.
Varianty s dalšími náplněmi
Náplní do pralinek lze vymyslet nespočetné množství a záleží jen na tom, na co máte zrovna chuť. Tak třeba to může být náplň karamelová, kávová, ovocná, ořechová nebo třeba s chutí portského vína či šampaňského.