bezlepkové cukroví

Při pečení cukroví je nutno myslet i na to, že ne všichni mohou konzumovat všechno, nejčastěji kvůli potravinovým i jiným alergiím či jiným onemocněním. Bezlepkové cukroví je označení pro recepty na takové vánoční sladkosti, v nichž je lepek eliminován a nahrazen jinými složkami. Bezlepková dieta je v současné době i určitým trendem ve zdravé výživě, ačkoliv ne všichni odborníci ho doporučují.


Bezlepkové vánoční cukroví

Vánoční svátky máme spojené nejen se stromečkem, dárky, dekoracemi a svátečními pokrmy, ale také s cukrovím, které v předvánočním čase provoní naše byty. Toto období bývá náročným časem pro ty, kdo nemohou ze zdravotních důvodů lákavé cukroví ochutnat. Nejsou to pouze diabetici. Omezení mají i alergici, kteří nesnášejí lepek. Ten bohužel obsahuje naprostá většina tradičního vánočního cukroví. I cukroví však může být bezlepkové. Dobrou zprávou pro celiaky je to, že naprostou většinu surovin pro bezlepkové vánoční pečení lze již bez problémů sehnat.

Nepečené vánoční cukroví

Pečení vánočního cukroví – pro někoho radost, pro jiného starost. A co teprve když na poslední chvíli nestíháte nebo se vám nechce trávit příliš mnoho času při přípravě těsta a pečení? V tom případě je pro vás nepečené cukroví ideální volbou. Vzhledem k tomu, že mnohé druhy můžete mít hotové během pár minut, je nepečené cukroví záchranou i pro ty, kteří vánoční cukroví nezvládli napéct. Nepečené druhy jsou úžasně chutné a u některých druhů nepotřebujete žádné zvláštní suroviny, naopak můžete zužitkovat zlomky nebo zbývající suroviny z pečených druhů. Jedinou malou nevýhodou je kratší trvanlivost, ale při vynikající chuti těchto sladkostí vám stejně žádné dlouho nezbudou.

Domácí vánoční perníčky

S blížícím se časem Vánoc přichází také období, kdy si plánujeme pečení cukroví. Skoro každý člověk má tyto drobné sladkosti rád. O svátcích si můžete těchto oblíbených pochoutek užít buď z vlastních domácích zdrojů, nebo na návštěvách. Použijte rodinné recepty a upečte si vlastní druhy cukroví. Při domácím pečení můžete průběžně ochutnávat, jen dejte pozor, aby vám nějaké cukroví na sváteční dny zbylo. Nemáte vlastní recepty? Použijte rady příbuzných, přátel a známých nebo hledejte v kuchařkách a na internetu.

Nejlepší vánoční cukroví

K historickým vánočním zvykům patří i pečení vánočního cukroví. Každé Vánoce provoní byty i domy nezaměnitelná sladká vůně, bez které si již tyto svátky neumíme představit. Jde o jednu z tradic, která se dodržuje skoro v každé rodině. Výběr i množství receptů jsou obrovské a v každé domácnosti mají své oblíbené a osvědčené postupy a druhy. Vynikající cukroví však potřebuje patřičnou péči a čas na přípravu a tzv. rozležení. A které druhy jsou uváděny jako nejlepší vánoční cukroví?

Zdravé vánoční raw kuličky

Chcete si užít vánoční čas se vším, co k němu patří, včetně dobrého jídla a vánočního cukroví, bez kterého byste si tyto svátky neuměli představit? Bojíte se přibírání na váze, zdravotních potíží a výčitek svědomí, že jste opět porušili předsevzetí o dodržování zdravého životního stylu? Pak zvolte zdravou variantu jak vánočních pokrmů, tak oblíbeného tradičního cukroví. Receptů je celá řada, vybere si každý zájemce. Zdravé cukroví lze navíc i zakoupit, pokud se vám do pečení nebude chtít.

Vánoční perníčky

Vůně vánočního cukroví je neodmyslitelnou částí přípravy na vánoční svátky. Vánoční cukroví si sice můžete koupit, ale nejlepší vánoční cukroví je jistě to, které se peče doma podle rodinných receptů. Pracny, vanilkové rohlíčky, linecká kolečka, vosí hnízda nebo třeba vánoční perníčky, dokáží dodat tu správnou atmosféru celému bytu. A pokud vás láká vyzkoušet i něco novějšího nebo složitějšího, upečte některé košíčky, různé druhy kuliček či pařížské rohlíčky a řezy.