Bezlepkové vánoční cukroví


Bezlepkové vánoční cukrovíVánoční svátky máme spojené nejen se stromečkem, dárky, dekoracemi a svátečními pokrmy, ale také s cukrovím, které v předvánočním čase provoní naše byty. Toto období bývá náročným časem pro ty, kdo nemohou ze zdravotních důvodů lákavé cukroví ochutnat. Nejsou to pouze diabetici. Omezení mají i alergici, kteří nesnášejí lepek. Ten bohužel obsahuje naprostá většina tradičního vánočního cukroví. I cukroví však může být bezlepkové. Dobrou zprávou pro celiaky je to, že naprostou většinu surovin pro bezlepkové vánoční pečení lze již bez problémů sehnat.

Psyllium
Psyllium je vhodné do bezlepkového cukroví. Autor: Laszlo Bartucz, zdroj: Pixabay

Jaké druhy mouky lze použít na vánoční cukroví

Bezlepkáři nemohou používat běžnou mouku, proto jsou klasické mouky používané v kuchyni zakázané. Pšenice, ječmen i žito obsahují lepek. Ten neumí tělo celiaka zpracovat. Gluten mu pak působí různé zdravotní obtíže – od průjmů, křečí, bolestí hlavy nebo vyrážek až k poškození střev. Na tuto alergii neexistuje žádný lék, jedinou možností je připravovat jídla bez lepku, tedy bezlepková dieta. Problémem při pečení je však to, že právě lepek je zodpovědný za vláčné těsto. Proto je pečení vánočního cukroví bez lepku obtížnější než to tradiční.

Pohanková mouka
Pohanková mouka. Autor: Evija Kocina, zdroj: Pixabay

Jaké zásady je nutno u bezlepkových receptů dodržet

Základem povedeného bezlepkového cukroví je vybrat správnou mouku a dodržet poměry surovin. U tradičních receptů většinou nestačí jen zaměnit pšeničnou mouku za bezlepkovou. I bezlepkové mouky se od sebe liší, především jde o rozdíl ve vyžadovaném množství tuku nebo vázání vody. Většinou se vychází z použití mouky, která je mletá pouze z jedné suroviny. Takovou moukou je například mouka z kukuřice, pohanky, jahel, rýže nebo sóji. Ve specializovaných prodejnách se setkáme také s moukou mandlovou, cizrnovou, kokosovou, kaštanovou a mnoha dalšími. Všechny mouky se však na vánoční cukroví nehodí a zaměňovat je lze pouze zčásti, především s ohledem na chuť.

Mandlová mouka
Mandlová mouka. Autor: jennyleenaguirre, zdroj: Pixabay

Které mouky se hodí na bezlepkové vánoční cukroví

Vzhledem k silné vůni není možno některé mouky použít ke kompletní záměně. Vyměnit zcela za klasickou mouku lze mouky kukuřičné, kokosové, mandlové, rýžové a makové. Vyměnit za třetinu mouky můžete mouku jáhlovou, kaštanovou, amarantovou, arašídovou, banánovou, žaludovou, pohankovou nebo sójovou. Minimální množství k záměně využijete například u mouky karobové, sezamové, slunečnicové, chia, konopné, makadamové, lískooříškové, z vlašských ořechů nebo tapiokové. Vždy se řiďte podle chuti, některé druhy mouky značně ovlivní výslednou chuť cukroví. Některé speciální mouky vás také mohou odradit vyšší cenou. Kdo by si netroufal na vlastní směsi, může si zakoupit bezlepkovou směs již připravenou. Aby cukroví nebylo příliš křehké, je možno přidat vlákninu – jablečnou nebo psyllium.

Chia semínka
Chia semínka. Autor: Markus Tries, zdroj: Pixabay

Bezlepková klasika

Pro nezkušené kuchaře je lepší zvolit variantu bezlepkového cukroví v nepečené variantě. Výborné jsou různé druhy kuliček z ořechů, semínek a kokosového oleje nebo kuličky ze sušeného ovoce. Také vosí hnízda připravíte snadno, stačí použít bezlepkové piškoty a pak postupovat podle klasického receptu. U vánočních perníčků a medvědích pracen stačí vyměnit mouku za bezlepkovou. Podobně můžete postupovat i u vanilkových rohlíčků. Zde se však vyplatí zaměnit část bezlepkové mouky za kukuřičnou, s těstem se pak lépe pracuje. U lineckého cukroví je vhodné smísit bezlepkovou a rýžovou mouku. Bezlepkové cukroví se peče na pečícím papíru, je křehké a při sundávání z klasického plechu by se mohlo polámat. Pokud se někdo bojí práce s bezlepkovou moukou, může si vytvořit sněhové pusinky, do kterých se žádná mouka nepřidává. Ty lze i obarvit nebo plnit. I celiak si tak může užít sladké vánoční svátky.

Mouka z kukuřice neobsahuje lepek
Mouka z kukuřice neobsahuje lepek. Autor: muhammad aamir akhter, zdroj: Pixabay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *