S blížícím se časem Vánoc přichází také období, kdy si plánujeme pečení cukroví. Skoro každý člověk má tyto drobné sladkosti rád. O svátcích si můžete těchto oblíbených pochoutek užít buď z vlastních domácích zdrojů, nebo na návštěvách. Použijte rodinné recepty a upečte si vlastní druhy cukroví. Při domácím pečení můžete průběžně ochutnávat, jen dejte pozor, aby vám nějaké cukroví na sváteční dny zbylo. Nemáte vlastní recepty? Použijte rady příbuzných, přátel a známých nebo hledejte v kuchařkách a na internetu.
I na internetu naleznete nespočet návodů na pečení vánočního cukroví. Recepty mohou být textové, obrázkové nebo ve formě videa, takže budete mít přesnou představu, jak by měl výsledek vypadat. Kombinovat lze nejrůznější druhy cukroví, jako je cukroví pečené i nepečené, zdravé cukroví, tradiční cukroví, RAW cukroví nebo cukroví pro celiaky a diabetiky. Recepty přímo „na míru“ najde každý zájemce.
Upečte si třeba vanilkové rohlíčky
K tradici Vánoc vanilkové rohlíčky neodmyslitelně patří. Jde o křehké cukroví, které se na jazyku rozplývá. Co budete potřebovat pro přípravu těsta? 240 g hladké mouky, 200 g másla, 70 g cukru, 100 g jemně mletých vlašských oříšků, moučkový cukr s vanilkou na obalení. Ze surovin vypracujte pevné a hladké těsto a nechte ho odpočinout v lednici, ideálně přes noc. Rozdělte těsto na části, vyválejte váleček a ten nakrájejte na kolečka. Z koleček vyválejte válečky a ty vytvarujte do rohlíčků. Ty pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů. Doba pečení se pohybuje mezi 10 a 15 minutami. Poté ještě teplé rohlíčky obalte v moučkovém cukru s vanilkou.
Lineckému cukroví neodoláte
Co budete potřebovat k upečení dokonalého pravého lineckého? Na dávku na tři plechy si připravte 210 g hladké mouky, 140 g másla, 70 g cukru moučky, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky a 1 lžičku citronové šťávy. Na potření pak rybízovou marmeládu a na posypání nebo obalení moučkový cukr. Těsto se nejlépe zadělává na vále. Mouku a cukr prosejte, přidejte vanilkový cukr a nastrouhejte máslo, přidejte citronovou šťávu a žloutky. Vypracujte hladké těsto, které se nelepí na vál. Nechte v lednici odpočinout přes noc. Na pomoučeném vále vyválejte placku o síle cca 2 mm. Vykrájejte tvary tak, abyste vždy měli dvojici ke slepení. Vykrájené tvary pak položte na plech s pečícím papírem. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Pečení je krátké, cca 7 minut. Těsto vyndejte ve chvíli, kdy mu začínají zlátnout okraje. Nechte vystydnout a vrchní tvary posypte moučkovým cukrem. Polovinu omažte marmeládou a spojte. Uložte hotové cukroví do krabice, ve které se hezky uleží.
Nezapomeňte na klasické medvědí tlapy (pracny)
Bez vůně koření, kakaa a oříšků, která se line z pracen, by Vánoce nebyly tradiční. Na jejich výrobu budete potřebovat 530 g hladké mouky, 370 g cukru moučka, 70 g holandského kakaa, 1/3 lžičky mletého hřebíčku, 1/3 lžičky mleté skořice, 1/3 lžičky mletého nového koření, 370 g másla, 2 vejce, 180 g mletých vlašských ořechů, cukr moučku. Mouku, cukr a kakao zapracujte s máslem a ořechy do hladkého těsta. Nechte v chladu odpočinout. Těsto nakrájejte na kousky a zaplňte jimi formičky. Předehřejte troubu na 170 stupňů a pečte necelou čtvrthodinu. Ihned po upečení vyklopte z formiček, a pokud chcete, můžete ještě obalit v moučkovém cukru. Uložte a nechte odležet.
Vosí hnízda nesmějí na vánočním stole chybět
Vytvořte si vlastní vosí úly naplněné domácím krémem. Co budete potřebovat? Na hnízda: 200 g dětských piškotů, 18 g moučkového cukru, 80 g másla, 3 lžíce mléka, 4 lžíce holandského kakaa. Na náplň do vosích hnízd: 80 g moučkového cukru, 60 g másla, 1 žloutek, 4 dl rumu. Z piškotů vyberte několik hezkých kousků, které použijete jako podklad. Zbylé piškoty rozdrťte nebo umelte na prášek. Ten se pak promíchá s máslem, mlékem, kakaem a moučkovým cukrem, až vznikne hladké těsto. V misce se promíchají všechny suroviny na náplň. Třete tak dlouho, až se vytvoří pěna. Výsledný krém musí být hladký jako vaječný koňak. V další misce budete mít moučkový cukr na obalení. Těsto si rozdělte na 4 části, z každé pak vytvořte 10 kuliček. Ty obalte v cukru. Kuličku vtiskněte do formičky, vytvořte vnitřní prostor a naplňte krémem. Uzavřete piškotem a vyklepněte.
Domácí kokosky nemají konkurenci
Křupavé, vláčné a s kokosovou vůní – to jdou domácí kokosky, které se táhnou a rozplývají na jazyku. Jejich příprava není nijak složitá, důležité je správné vyšlehání sněhu s cukrem. Pro výrobu tří plechů kokosek si připravte 30 dkg cukru moučky, 3 bílky z velkých vajec (nebo 5 z malých), 1 lžíci, 10 dkg mletého kokosu, 10 dkg polohrubé mouky. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a ve vodní nebo parní lázni do něj po malých dávkách zašlehejte cukr. Do bílé směsi přidejte ocet a kokos. Vše ještě zamíchejte. Vyndejte nádobu z lázně a přimíchávejte mouku. Není nutné využít celé množství, směs se nesmí rozpadat. Z teplého těsta vytvořte kokosky, předehřejte troubu na 150 stupňů. Kokosky zatím trochu oschnou. Potom je v troubě pomalu usušte. Kokosky potřebují v chladu uležet alespoň několik dnů, aby nebyly tvrdé.
S domácími perníčky začněte s předstihem
Perníčky k Vánocům neodmyslitelně patří. Na jejich přípravu je však nutno myslet včas, na uležení a změknutí potřebují poměrně dlouhou dobu. Na tři plechy budete potřebovat 1lžičku kakaa, skořici, 8 kuliček mletého koření, 2 kusy badyánu, 14 kusů hřebíčku, citronovou kůru, prášek do pečiva, 45 gramů másla. 6 velkých lžic medu, 1 vajíčko, 200 gramů moučkového cukru, 375 gramů hladké mouky a 1 vejce na potření. Med rozetřete s rozpuštěným máslem, smíchejte s cukrem a vejcem. Přidejte mouku a prášek do pečiva a nastrouhanou kůru z citronu. Přidejte roztlučené koření nebo použijte hotovou perníkovou směs. Pokud je těsto drolivé, dejte do něj ještě trochu medu. Hotové těsto nechte odpočinout v chladu alespoň dva dny. Pak těsto rozválejte na plát o síle cca 3-4 mm, z něj pak vykrajujte oblíbené tvary a ty přeneste na plech. Pečte v troubě předehřáté na 220 stupňů přibližně 5-7 minut. Vyndejte v momentě, kdy perníčky začnou zlátnout. Pak je potřete šlehaným vejcem. Nechte několik dní odpočinout, teprve potom zdobte.
Rumové kuličky jsou vánoční stálicí
Rychlá příprava a možné využití zlomků z ostatního cukroví – to jsou nesporné výhody rumových kuliček. Budete potřebovat 60 g lískových oříšků, 100 g cukru moučky, 100 g rybízové marmelády, 240 g dětských piškotů, 100 g másla, 80 ml rumu a 20 g holandského kakaa. Na obalení si připravte strouhaný kokos, mleté ořechy a kakao. Oříšky opražte a rozmixujte, piškoty rozemelte, můžete místo nich použít zlomky jiného pečeného cukroví. Smíchejte s ořechy, cukrem, džemem, rumem, kakaem a rozpuštěným máslem. Místo rumu můžete použít tresť. Z hmot tvořte kuličky a obalte je v kokosu, mletých oříšcích, kakau a podobně. Uchovávejte v uzavřené nádobě a v chladu.