Nejlepší vánoční cukroví klasické i netradiční


Nejlepší vánoční cukroví

K historickým vánočním zvykům patří i pečení vánočního cukroví. Každé Vánoce provoní byty i domy nezaměnitelná sladká vůně, bez které si již tyto svátky neumíme představit. Jde o jednu z tradic, která se dodržuje skoro v každé rodině. Výběr i množství receptů jsou obrovské a v každé domácnosti mají své oblíbené a osvědčené postupy a druhy. Vynikající cukroví však potřebuje patřičnou péči a čas na přípravu a tzv. rozležení. A které druhy jsou uváděny jako nejlepší vánoční cukroví?

Klasika pečená i nepečená

Ke klasickým druhům cukroví se takřka vždy řadí linecké pečivo s marmeládou, vanilkové rohlíčky, medvědí pracny, perníčky nebo vosí hnízda. Z dalších nepečených druhů sem určitě patří kokosové a další kuličky. Základní recepty si pak každý doplní podle svého – i tradice jsou v různých rodinách odlišné. Mnohdy se výběr nejlepšího vánočního cukroví a recepty pro jeho přípravu dědí z generace na generaci.

Linecké cukroví
Linecké vánoční cukroví patří k nejoblíbenějším. Autor: congerdesign, zdroj: Pixabay

Vyberte si pečené i nepečené cukroví

Snad nikdo připravuje na vánoční tabuli výhradně pečené nebo nepečené cukroví. Většinou se volí od každé kategorie několik druhů. Většina pečených druhů vyžaduje určitý čas na rozležení, a proto se s jejich přípravou začíná již několik týdnů před Štědrým dnem. Doba, kdy je potřeba začít s pečením, závisí na druhu cukroví. Většinou jsou jako první perníčky, které pro změknutí potřebují nejvíce času, po nich přicházejí linecké cukroví, vanilkové rohlíčky a jiné pečené cukroví.

Zdobené vánoční perníčky
Perníčky se obvykle pečou nejdříve. Autor: anncapictures, zdroj: Pixabay

S nepečeným cukrovím není potřeba tolik spěchat, stačí ho dělat pár dnů před Štědrým dnem. Vzhledem k použitým surovinám, jako jsou například vejce, je nutné toto cukroví rychleji zkonzumovat. Těsně před Štědrým dnem se také připravují krémy, náplně a polevy a zdobí se a plní již upečené cukroví. Tím se předejde tomu, že by se cukroví mohlo zkazit.

Kdy přesně začít s pečením cukroví

Protože každé cukroví potřebuje svůj čas pro změknutí, je potřeba pečení správně naplánovat. Již na konci listopadu můžete upéct zázvorové cukroví a perníčky. Další etapa přichází po Mikuláši. To se peče slepované cukroví, vanilkové rohlíčky, strojové cukroví jako kokosové nebo banánky, išelské dortíky nebo tlapky. Méně času potřebuje sádlové cukroví nebo myslivecké knoflíčky, stačí cca 10 dní před Štědrým dnem. Vosí hnízda, kuličky, pralinky a další nepečené cukroví stačí připravit maximálně týden před Vánocemi. Ve stejný čas můžete využít zbylé bílky na pusinky a další bílkové cukroví.

Vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky jsou považovány za jedno z nejlepších vánočních cukroví. Autor: 5598375, zdroj: Pixabay

Kolik druhů vánočního cukroví upéct?

Opět záleží na rodinných zvyklostech a na preferencích jedinců. Také to, zda sami cukroví jíte a kolik návštěv o Vánocích očekáváte, hraje důležitou roli. V některých rodinách se peče třeba 1-5 druhů cukroví, jinde i více než 15. Záleží také na časových možnostech a financích rodiny. Za obvyklý počet se považuje kolem sedmi druhů cukroví. Konečná volba je zcela na vás.

Nejlepší vánoční cukroví
Výběr toho nejlepšího vánočního cukroví. Autor: silviarita, zdroj: Pixabay

Vyzkoušejte osvědčené recepty

Nemáte vlastní recepty, podle kterých byste chtěli péct vánoční cukroví? Rozhlédněte se u maminek, babiček i u dalších příbuzných. Nespočet receptů najdete i na internetu nebo v časopisech. Pokud se vám cukroví nepovede napoprvé, nemusí jít jen o chybu v receptu. Změnily se i vlastnosti surovin, a proto se na nich určitě nevyplatí šetřit. Jste v pečení začátečníci? Pak si vyberte některý z videoreceptů, které vás krok za krokem provedou přípravou těsta, pečením i konečným zdobením.

Příprava vánočního cukroví - těsto a vykrajovátka
K přípravě lineckých koleček potřebujeme těsto a vykrajovátka. Autor: RitaE, zdroj: Pixabay

Vánoční cukroví nemusíte péct sami

Vlastnoručně upečené cukroví je jistě tou nejlepší variantou, upečete si právě tolik druhů, kolik budete potřebovat, a budete mít jistotu, jaké suroviny jste použili. Pokud však nemáte dostatek času nebo zkrátka neradi pečete, můžete si cukroví koupit. Od cukroví z obchodu však neočekávejte tu samou kvalitu, jako u domácího cukroví, chuť je zkrátka trochu jiná. Lepší cukroví můžete sehnat v cukrárně a v poslední době i v pekárnách. To je však potřeba objednat, k dostání bývá jen omezené množství. Cukroví vám také mohou upéct příbuzné nebo známé. I prostřednictvím inzerce lze potřebné množství objednat u soukromnic, které za úplatu vánoční cukroví pečou. Před objednávkou si však ověřte reference, cukroví nebývá levné, a určitě nechcete riskovat zklamání.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *