Recept na vánoční punč


Tradiční vánoční punč

K dotvoření vánoční atmosféry jistě patří i voňavý nápoj, který zahřeje – vánoční punč. O Vánocích mu dáváme přednost před jinými podobnými nápoji, jako je například svařené víno nebo grog. Originální kořeněná vůně punče dokáže vyvolat zvláštní náladu, která je s tímto svátečním časem tradičně spojována. Existuje mnoho druhů punčů v různých variantách. V té klasické bývá alkohol, rum, víno, gin či jiná lihovina. Nealkoholické punče se vaří s čajem nebo se v nich kombinují ovocné šťávy, takže je mohou pít i děti.

Punč a jeho příprava mají dlouhou historii

My máme tento hřejivý nápoj spojený s evropskými tradicemi, jeho původ je však někde jinde. I když si vánoční pohodu bez punče nedovedeme představit u nás, v Německu či v Rakousku, punč k nám přišel až z Indie. Samotný název je odvozen od pěti základních surovin pro přípravu nápoje, hindské slovo panča znamená právě pět. Těmi pěti původními ingrediencemi byly alkohol, voda, citron, čaj a koření. Prostřednictvím Britské východoindické společnosti se punč rozšířil nejdříve do Anglie a pak i do dalších evropských zemí. První zmínky o něm se objevily v 17. století.

Vánoční punč z bílého vína
Vánoční punč z bílého vína. Autor: Bernadette Wurzinger, zdroj: Pixabay

Základní surovinou je alkohol

Indický recept uvádí jako alkohol pro přípravu punče arak, destilát vyráběný ze šťávy cukrových palem. V 17. století se používalo víno nebo brandy, později byl tento alkohol nahrazen jamajským rumem. Dnes je výběr alkoholu pro přípravu punče mnohem pestřejší, stejně jako množství různých receptů. Punč se pije studený i teplý, o Vánocích se dává přednost teplé variantě s rumem a červeným vínem. Síla punče závisí na množství přidaného rumu, sladkost zase na druhu vína. Nejvíce používaným kořením je skořice, hřebíček, popřípadě badyán.

Vánoční punč
Vánoční punč. Autor: ManuErzi, zdroj: Pixabay

Recepty na vánoční punč jsou v různých zemích odlišné

V Čechách je základem punče víno, do kterého se přidá trochu cukru a rumu. Chuť se doladí citronem nebo pomerančem, přidávají se rozinky, oříšky, skořice, hřebíček a někdy badyán. Němci dávají přednost ovocným šťávám s vínem nebo lihovinami a dalšími ingrediencemi – šlehačkou, likérem Baileys, koňakem, rumem a mnoha dalšími. Punč je známý i mimo Evropu, pije se například v karibské oblasti, v Mexiku nebo v Koreji. Receptů je skutečně bezpočet.

Hřebíček, skořice a pomeranč
Hřebíček, skořice a pomeranč patří k základním surovinám na přípravu vánočního punče. Autor: PublicDomainPictures, zdroj: Pixabay

Co si připravit? Základní recept na vánoční punč

Na vánoční punč budete potřebovat litr červeného vína, necelý půllitr černého čaje, minimálně 150 ml rumu, popřípadě griotky, citron, celou skořici, hřebíček, cukr, ovoce podle vlastního výběru. Tato dávka stačí na 4 porce. Množství alkoholu si upravte podle své chuti. V hrnci pomalu ohřívejte čaj a víno, přidejte citron, skořici, hřebíček a do nahřátých skleniček nalijte rum a přidejte kousky ovoce. Horký obsah hrnce nalijte přes sítko do sklenic, doslaďte a ozdobte plátkem citronu nebo pomeranče. Punč lze podávat i za studena.

Příprava vánočního punče v hrnci
Příprava vánočního punče v hrnci. Autor: Ana Zinsli, zdroj: Pixabay

Nealkoholický punč

Nechcete nebo nemůžete požívat alkohol, ale nechcete se připravit o vůni a chuť vánočního punče? Pak si připravte jeho nealkoholickou variantu vhodnou i pro děti. Co budete potřebovat? Dva druhy džusu, pomerančový, grapefruitový nebo jablečný (celkem 600 ml), 200 ml černého čaje, skořici, hřebíček, pomeranč a cukr. Prohřejte džusy, čaj, cukr a hřebíček k bodu varu. Pak nechte louhovat. Výslednou tekutinu rozlijte do hrníčku, přidejte kolečka pomeranče, citronu nebo grapefruitu. Recept je pro 4 porce punče. Do sklenic lze ještě přidat na kostičky pokrájené jablko.

Dětský nealkoholický punč s malinami
Dětský nealkoholický punč s malinami. Autor: Bernadette Wurzinger, zdroj: Pixabay

Vánoční punč pro děti

Chcete dopřát vůni vánočního nápoje i dětem? Připravte jim dětský punč, do jeho přípravy je můžete i zapojit. Na 2 porce si připravte pomerančový džus a jablečný džus, oboje po 150 ml, trochu citronové šťávy, punčové koření, skořici, badyán, cukr, 1 jablko, 1 pomeranč a 1 dcl vody. Džusy, vodu a citronovou šťávu přiveďte v hrnci do varu, přidejte skořici a badyán. Vsypte punčové koření. Jablko nakrájejte na kostičky, pomeranč na plátky. Přidejte do hrnce, přiklopte a vařte cca 10 minut. Punč podávejte ve sklenicích.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *