Rum


Vlašský ořech

Vánoce bez vánočního cukroví, to je něco, co si málokdo umí představit. Každá hospodyňka se snaží upéct co nejvíce druhů cukroví, a ty ženy, které nemají na pečení čas, alespoň směs cukroví zakoupí nebo si ho nechají upéci. Existuje obrovské množství receptů na různé druhy vánočního cukroví, ale k těm nejoblíbenějším patří to ořechové. Vůně a chuť ořechů, cukru a vanilky je jedním ze symbolů Vánoc. Proč jsou ořechy a cukroví z nich tak oblíbené? Dá se z nich vyrobit jak těsto na cukroví, tak náplně nebo konečná dekorace. Nejvíce se využívají ořechy vlašské.

Nepečené vánoční cukroví

Pečení vánočního cukroví – pro někoho radost, pro jiného starost. A co teprve když na poslední chvíli nestíháte nebo se vám nechce trávit příliš mnoho času při přípravě těsta a pečení? V tom případě je pro vás nepečené cukroví ideální volbou. Vzhledem k tomu, že mnohé druhy můžete mít hotové během pár minut, je nepečené cukroví záchranou i pro ty, kteří vánoční cukroví nezvládli napéct. Nepečené druhy jsou úžasně chutné a u některých druhů nepotřebujete žádné zvláštní suroviny, naopak můžete zužitkovat zlomky nebo zbývající suroviny z pečených druhů. Jedinou malou nevýhodou je kratší trvanlivost, ale při vynikající chuti těchto sladkostí vám stejně žádné dlouho nezbudou.

Tradiční vánoční punč

K dotvoření vánoční atmosféry jistě patří i voňavý nápoj, který zahřeje – vánoční punč. O Vánocích mu dáváme přednost před jinými podobnými nápoji, jako je například svařené víno nebo grog. Originální kořeněná vůně punče dokáže vyvolat zvláštní náladu, která je s tímto svátečním časem tradičně spojována. Existuje mnoho druhů punčů v různých variantách. V té klasické bývá alkohol, rum, víno, gin či jiná lihovina. Nealkoholické punče se vaří s čajem nebo se v nich kombinují ovocné šťávy, takže je mohou pít i děti.