Pařížské rohlíčky patří mezi nejluxusnější, ale také nejpracnější vánoční cukroví. Jsou tvořeny křehkým ořechovým základem, hustým krémem a lahodnou čokoládovou polevou. Jejich skvělá chuť však rozhodně stojí za trochu námahy u cukrářského válu.
Na základ cukroví budeme potřebovat:
250 g mletých vlašských ořechů
250 g moučkového cukru
2 vejce
hladkou mouku
![Ořechy a mouka tvoří základ pařížských rohlíčků. Autor: diegods72, zdroj: Pixabay Ořechy a mouka](http://vanoce.luksoft.cz/wp-content/uploads/2020/11/orechy-mouka.jpg)
Na výrobu krému:
250 g másla
2 vejce
100 g cukru moučky
50 g cukru krupice
3 lžíce kakaa
![Základ krému tvoří máslo. Autor: congerdesign. zdroj: Pixabay Základ krému tvoří máslo.](http://vanoce.luksoft.cz/wp-content/uploads/2021/11/maslo.jpg)
Suroviny potřebné k výrobě polevy:
200 g čokolády na vaření
100 g másla
Postup:
V míse smícháme ořechy, cukr a vejce a vypracujeme hladké těsto. Pokud se těsto příliš lepí, přidáme pár lžic hladké mouky. Těsto necháme alespoň půl dne odležet. Rohlíčky nastříkáme na plech cukrářským sáčkem a pečeme na 160 °C po dobu 15 – 20 minut.
Krém připravíme v míse nad vodní lázní. Vyšleháme vejce, krupicový cukr a kakao, dokud nevznikne kompaktní krém. Směs necháme vychladnout a zašleháme do ní máslo a moučkový cukr. Krém nanášíme cukrářským sáčkem na vychladlé upečené rohlíčky a následně necháme v lednici zatuhnout.
Rozpustíme čokoládu s máslem a vytvoříme čokoládovou polevu, do které namáčíme připravené rohlíčky s krémem.
![Rozkrojený pařížský rohlíček. Autor: (c) Lukáš Rytíř Rozkrojený pařížský rohlíček](http://vanoce.luksoft.cz/wp-content/uploads/2021/12/rozkrojeny-parizsky-rohlicek.jpg)
TIP 1
Do krému lze pro lepší chuť zamíchat pár lžic rumu.
TIP 2
Pokud krém na rohlíčkách rychle taje a roztéká se, je dobré vložit rohlíčky s krémem na chvíli do mrazáku, potom se budou lépe namáčet v čokoládové polevě.