Recept na vánoční medové perníčky


Bez vůně perníčků si nelze pravé české Vánoce snad ani představit. Vykrajování ozdobných figurek a zdobení hotových voňavých perníčků patří k oblíbeným kratochvílím, kterých se může účastnit celá rodina včetně malých dětí. Zdobené perníčky rozhodně patří na vánoční stoly, tak se pojďme podívat na tradiční perníčkový recept.

Perníčky bez cukru
Vánoční perníčky. Autor: Jannislontheo, zdroj: Pixabay

Budeme potřebovat:

300 g mouky

150 g moučkového cukru

3 lžíce medu

50 g másla

3 vejce

lžička jedlé sody

2 lžíce kakaa

perníkové koření

Mouka a vejce
Mouka a vejce jsou základními ingrediencemi k přípravě vánočních perníčků. Autor: Bruno /Germany, zdroj: Pixabay

Suroviny na polevu:

100 g moučkového cukru

1 bílek

půl lžičky solamylu

citronová šťáva

Med a citrón
Med a citrónová šťáva nesmí v medových perníčcích chybět. Autor: ExplorerBob. zdroj: Pixabay

Postup:

K mouce, cukru, kakau a jedlé sodě přidáme med, vejce a máslo a perníkové koření a vytvoříme bochánek těsta. Těsto je nutné nechat odpočinout v chladničce do druhého dne. Na pomoučněném válu těsto vyválíme a vykrajujeme formičkami požadované figurky. Perníčky pečeme na 180 °C 8-10 minut. Po vytažení z trouby je potřeme rozšlehaným vejcem.

Perníčky necháme několik dní uležet a následně je zdobíme bílkovou polevou, kterou můžeme potravinářským barvivem obarvit, aby byly barevnější.

Zdobené medové perníčky
Zdobené domácí medové perníčky. Autor: PublicDomainPictures, zdroj: Pixabay

TIP

Tradičně se perníčky zdobí pouze cukrovou nebo bílkovou polevou, můžeme je však vylepšit například ořechy nebo kandovaným ovocem, které k perníčkům přilepíme právě cukrovou polevou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *