Špalda

Špalda je historický druh pšenice, známý již přes 8000 let. V nové době byla špalda vytlačena šlechtěnou pšenicí, která má sice vyšší výnos, ale není tak zdravá. Špalda se v současnosti využívá hlavně v ekologickém zemědělství, protože je odolnější jak proti škůdcům, tak chorobám obilovin a má vyšší obsah bílkovin a minerálních látek. Nevyžaduje také hnojení umělými hnojivy. Povzbuzuje imunitní systém a je lehce stravitelná. Není vhodná pro nemocné celiakií, protože není bezlepková, mohou ji však používat lidé s alergií na klasickou pšenici. Ze špaldy je možno vyrobit bezkofeinovou náhražku kávy, slupky se využívají jako náplň do polštářů nebo matrací, neboť se dobře přizpůsobují tvaru těla. Podobně jako rizoto z rýže se ze špaldy připravuje špaldoto. Špaldová mouka dodá pečivu zajímavou příchuť oříšků a zlepší stravitelnost, takže se vyplatí její pořízení i za o něco vyšší cenu. Tyto vlastnosti oceníte zvláště u zdravého vánočního cukroví.


Vánoční perníčky

Vůně vánočního cukroví je neodmyslitelnou částí přípravy na vánoční svátky. Vánoční cukroví si sice můžete koupit, ale nejlepší vánoční cukroví je jistě to, které se peče doma podle rodinných receptů. Pracny, vanilkové rohlíčky, linecká kolečka, vosí hnízda nebo třeba vánoční perníčky, dokáží dodat tu správnou atmosféru celému bytu. A pokud vás láká vyzkoušet i něco novějšího nebo složitějšího, upečte některé košíčky, různé druhy kuliček či pařížské rohlíčky a řezy.