Pokrmy


Zdravé vánoční raw kuličky

Chcete si užít vánoční čas se vším, co k němu patří, včetně dobrého jídla a vánočního cukroví, bez kterého byste si tyto svátky neuměli představit? Bojíte se přibírání na váze, zdravotních potíží a výčitek svědomí, že jste opět porušili předsevzetí o dodržování zdravého životního stylu? Pak zvolte zdravou variantu jak vánočních pokrmů, tak oblíbeného tradičního cukroví. Receptů je celá řada, vybere si každý zájemce. Zdravé cukroví lze navíc i zakoupit, pokud se vám do pečení nebude chtít.

Kapr

Rybí polévka z kapra patří k tradičním symbolům Vánoc. Štědrovečerní večeři si bez ní neumíme představit. V některých rodinách je tato slavnostní polévka dokonce základem celé večeře. Vánoční jídla a zvyky se však v každé rodině liší, a proto je někdy místo rybí polévky podávána i houbová či hrachová, vývar s játrovými knedlíčky nebo kulajda. Pokud se však budete držet českých tradic, budete vařit vánoční rybí polévku z kapra. Nejste si jisti, jak se tento pokrm správně připravuje? Zaručených a osvědčených receptů je mnoho, ale většina z nich vychází ze stejného základu.

Vánoční perníčky

V tomto článku přinášíme jednoduché recepty na tradiční vánoční cukroví. Naleznete tu recepty na klasické vánoční cukroví jako jsou pařížské rohlíčky, vosí hnízda, klasické věnečky, linecká kolečka, vanilkové rohlíčky, šlehačkové kuličky, měsíčky s mandlí, kokosové kuličky neboli rafaelo, kávová zrna, čokoládové pusinky, burizonová roláda, kokosky nebo tradiční myslivecké knoflíky. Tyto jednoduché recepty zvládne každý laik.

Vánoční perníčky

Vůně vánočního cukroví je neodmyslitelnou částí přípravy na vánoční svátky. Vánoční cukroví si sice můžete koupit, ale nejlepší vánoční cukroví je jistě to, které se peče doma podle rodinných receptů. Pracny, vanilkové rohlíčky, linecká kolečka, vosí hnízda nebo třeba vánoční perníčky, dokáží dodat tu správnou atmosféru celému bytu. A pokud vás láká vyzkoušet i něco novějšího nebo složitějšího, upečte některé košíčky, různé druhy kuliček či pařížské rohlíčky a řezy.

Vánoční krb

Atmosféru blížících se vánoc tvoří i změna v jídelníčku a příprava pokrmů pro tuto dobu typických. Již v listopadu se v rodinách začíná s pečením vánočního cukroví a vánoční štoly, mnozí lidé navštěvují vánoční trhy a štólu raději zakoupí u odborníků. Pak přichází na řadu klasická vánočka a jídla určená pro štědrovečerní večeři – bramborový salát, vánoční rybí polévka, vánoční kapr či řízek nebo vinná klobása. Ten, kdo chce skutečně dodržovat tradice, určitě nezapomene na vánočního kubu.