Recept na novoroční čočku na kyselo


Čočka se na Nový rok tradičně vařila proto, že symbolizuje hojnost a dostatek. Pověra tedy praví, že pokud si ji uvaříme v první den nového roku, přinese nám do jeho zbytku dost peněz i hojnosti ve všech oblastech života.

Čočka na kyselo s párkem.
Čočka na kyselo s párkem. Autor: Jiří Zelenka/Pohled 111, licence: CC BY-SA 4.0, zdroj: Wikimedia Commons

Budeme potřebovat:

300 g čočky

150 ml vývaru

máslo

hladkou mouku

bobkový list

nové koření

ocet

sůl

pepř

Čočku namočíme alespoň na 3 hodiny do vody
Čočku namočíme alespoň na 3 hodiny do vody. Autor: Jiří Zelenka/Pohled 111, licence: CC BY-SA 4.0, zdroj: Wikimedia Commons

Postup:

Čočku propereme a namočíme alespoň na tři hodiny do vody. Až luštěnina nabobtná, vložíme ji do hrnce s osolenou vodou, bobkovými listem a novým kořením a necháme vařit zhruba hodinu do změknutí. V hluboké pánvi si opečeme na drobno nakrájenou cibulku a zasypeme hladkou moukou. Vzniklou jíšku zalijeme připraveným vývarem a poté přidáme scezenou čočku.

Čočku dochutíme dvěma až třemi lžícemi octa, osolíme a opepříme.

Čočku na kyselo podáváme například se sázeným vejcem, opečenou klobásou nebo plátkem uzeného masa.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *