Štědrý večer

Štědrý večer je večerem 24. prosince, tedy vyvrcholením Štědrého dne. Typické pro tento čas jsou štědrovečerní večeře, rozdělování dárků a zpěv koled u rozsvíceného stromku, dodržování různých tradic a pověr – lití olova, házení střevícem, pouštění lodiček z ořechů, krájení jablek a další. Štědrovečerní hostina přicházela po postním dni a v našich krajích se skládala z polévky a ryby jako hlavního jídla. Dnes již tradiční kapr se na štědrovečerní stůl dostal až v pozdějších dobách, oblíbené byly úpravy s omáčkou jako kapr na modro nebo na černo s knedlíky nebo šiškami. V současnosti je typická štědrovečerní večeře tvořena rybí polévkou, bramborovým salátem, smaženým kaprem nebo řízkem či vinnou klobásou a vánočním cukrovím. Ke Štědrému večeru patří také typický televizní program – obvykle se jedná o nejpopulárnější pohádky nebo starší komedie, které mají navodit klid a pohodu.


Santa Claus

Balíte vánoční dárky na poslední chvíli a zjišťujete, že vám chybí jmenovky? Obchody jsou zavřené, co teď? Pokud máte běžnou tiskárnu, není třeba propadat panice, máme pro vás tip. V tomto článku vám představíme barevné vánoční jmenovky, které jsou zdarma ke stažení a vytisknutí na domácí tiskárně na samolepící nebo běžný papír.

Anděl

Tichá noc patří mezi nejznámější vánoční koledy. Pochází z Rakouska kde byla poprvé představena na Štědrý den roku 1818. Píseň je celosvětově rozšířena. Byla přeložena do více než 300 jazyků včetně češtiny. Právě české slova písně Tichá noc naleznete v tomto článku.

Brambora

Bramborový salát máme neodmyslitelně spojený s dobou Vánoc. Skoro v každé domácnosti se octne na svátečním štědrovečerním stole společně s kaprem nebo řízky. Nejde však pouze o vánoční pokrm a není oblíbenou pochoutkou jenom u nás. Nejrůznější verze připravovaly kuchařky již v dobách rakousko-uherských, bylo ho možno najít v ruských i polských receptech. Další obdoby se připravují i v Anglii, Nizozemí, v Americe a jinde. Jeho popularita stoupala díky tomu, že se hodí k nejrůznějším druhům masa v rozmanitých úpravách, od řízků přes pečenou drůbež k sekané či klobásám. Výborně zasytí i samotný nebo podávaný s čerstvým pečivem. Mnozí lidé si bramborového salátu užívají i na obložených chlebíčcích nebo jako součásti slavnostních mís se sýry, uzeninami a zeleninou.

Prádelní šňůra

Vánoce jsou časem tajemna a magie. Hluboké a dlouhé noci probouzejí lidskou fantazii, a tak není divu, že se s vánočním časem pojí řada pověr a pranostik. Lidová moudra se zaměřila na většinu oblastí života a naši předkové nám tak zanechali spoustu rad, co bychom měli, anebo naopak neměli kolem Štědrého dne a na přelomu roku dělat. Zda budeme pověrám věřit a řídit se podle nich, záleží na každém. I ten, kdo si na ně nepotrpí, se s nimi může v následujícím textu alespoň teoreticky seznámit.

Vánoční stromeček

S blížícím se prosincem musíme řešit řadu věcí. Nakupování dárků, pečení cukroví, úklid a samozřejmě výzdobu. Snad nejznámějším symbolem Vánoc je ozdobený a osvětlený vánoční stromek. Mnozí lidé si kladou otázku, zda zůstat u tradičního živého stromku, nebo si pořídit stromek umělý. Klasický živý vánoční stromek krásně voní a připomíná krásu přírody. Umělý stromek vás zase nebude obtěžovat opadávajícím jehličím a poslouží vám mnoho let. Pro jakou variantu se tedy rozhodnout?

Kapr

Rybí polévka z kapra patří k tradičním symbolům Vánoc. Štědrovečerní večeři si bez ní neumíme představit. V některých rodinách je tato slavnostní polévka dokonce základem celé večeře. Vánoční jídla a zvyky se však v každé rodině liší, a proto je někdy místo rybí polévky podávána i houbová či hrachová, vývar s játrovými knedlíčky nebo kulajda. Pokud se však budete držet českých tradic, budete vařit vánoční rybí polévku z kapra. Nejste si jisti, jak se tento pokrm správně připravuje? Zaručených a osvědčených receptů je mnoho, ale většina z nich vychází ze stejného základu.

Papírový vánoční stromek

K výzdobě, bez které si již Vánoce neumíme představit, určitě patří vánoční stromeček. Po celé předvánoční období se s tímto tradičním vánočním stromem setkáváme na nejrůznějších místech, kde se nabízí k prodeji – před obchody, v lesních školkách a podobně. Umělé vánoční stromky se prodávají v kamenných i internetových obchodech a supermarketech. Pro jejich použití a zdobení neexistují žádná pravidla, pouze módní trendy. Použít lze jakékoli vánoční ozdoby, vlastnoručně vyrobené či zakoupené jednoduché nebo značkové výrobky, každá rodina má své oblíbené kousky.

Vánoční výzdoba má mnoho podob

Na vánoční výzdobu vynakládáme každý rok velké množství finančních prostředků, ale ani se značnými náklady se nám nemusí podařit docílit té správné atmosféry. Cílem výzdoby přece není nejelegantnější a nejmódnější prostředí, ale klid, pohoda a spokojenost, které k Vánocům patří.

Vánoční perníčky

Vůně vánočního cukroví je neodmyslitelnou částí přípravy na vánoční svátky. Vánoční cukroví si sice můžete koupit, ale nejlepší vánoční cukroví je jistě to, které se peče doma podle rodinných receptů. Pracny, vanilkové rohlíčky, linecká kolečka, vosí hnízda nebo třeba vánoční perníčky, dokáží dodat tu správnou atmosféru celému bytu. A pokud vás láká vyzkoušet i něco novějšího nebo složitějšího, upečte některé košíčky, různé druhy kuliček či pařížské rohlíčky a řezy.