Nepečené vánoční cukroví


Nepečené vánoční cukroví

Pečení vánočního cukroví – pro někoho radost, pro jiného starost. A co teprve když na poslední chvíli nestíháte nebo se vám nechce trávit příliš mnoho času při přípravě těsta a pečení? V tom případě je pro vás nepečené cukroví ideální volbou. Vzhledem k tomu, že mnohé druhy můžete mít hotové během pár minut, je nepečené cukroví záchranou i pro ty, kteří vánoční cukroví nezvládli napéct. Nepečené druhy jsou úžasně chutné a u některých druhů nepotřebujete žádné zvláštní suroviny, naopak můžete zužitkovat zlomky nebo zbývající suroviny z pečených druhů. Jedinou malou nevýhodou je kratší trvanlivost, ale při vynikající chuti těchto sladkostí vám stejně žádné dlouho nezbudou.

Kokosoví sněhuláci
Nepečené cukroví nemusí mít jen tvar kuliček. Autor: meim, zdroj: Pixabay

Základem je obvykle sladká hmota

Materiálem pro výrobu nepečeného cukroví bývá nejčastěji sladká hmota, jejíž významnou součástí je kakao nebo kokos. Základem bývají piškotové drobky nebo rozdrcené zbytky dalšího cukroví. Dají se tak zužitkovat nepovedené tvary jiných sladkostí, sušenky a podobně. Tato hmota se pak dále tvaruje, obvykle do kuliček, někdy i do dalších tvarů. Výsledné tvary se následně máčejí v čokoládě nebo obalují v cukru či v kokosu. Příprava i tvarování jsou velice jednoduché, takže se do výroby mohou zapojit i děti. Některé druhy je možno tvarovat i pomocí formiček.

Vybrané druhy patří k nejoblíbenějšímu vánočnímu cukroví

Některé rodiny považují určité druhy nepečeného cukroví za takové, které nesmějí chybět na vánoční tabuli. Do této kategorie jistě patří vosí hnízda, různé druhy kuliček nebo čokoládové lanýžky. K novějším druhům patří například kuličky Raffaelo, napodobující známou a oblíbenou cukrovinku. K jejich popularitě přispívá i to, že je lze vyrobit velice rychle a stačí jim jen chvilka zchlazení před podáváním. Kokosové cukroví v kombinaci s hořkou čokoládou vytváří neopakovatelnou symfonii chutí, takže můžete počítat s tím, že nikdy nezbude. Z kokosového těsta lze vytvořit i nepečené perníčky, které nepotřebují dlouho měknout. Zdobí se čokoládovou polevou.

Kokosové kuličky
Kokosové kuličky patří mezi typické nepečené cukroví. Autor: majomka, zdroj: Pixabay

Nepečené cukroví ve zdravé variantě

Nepečené cukroví může být nejen rychle a snadno připravené, ale i zdravější než klasické sladkosti, vyráběné podle tradičních receptů z pšeničné mouky. Základní surovinou pro ně bývají ovesné vločky. Z těch lze tvořit různé placičky, s ořechy, semínky, sušeným ovocem a podobně. Doslazují se medem a jsou vhodné pro zdravé mlsání i během roku. Z ovesných vloček je možno tvořit hrudky nebo rohlíčky, sypat je kokosem či polévat čokoládou. Placičky se dají spojovat třeba marmeládou. Pro hrudky, kuličky i placičky je možné připravit základní hmotu z datlí či fíků. Zdravé cukroví bude potřebovat kratší čas na rozležení.

Rozinky
Rozinky lze použít jako přísadu do nepečeného cukroví. Autor: Håkan Stigson, zdroj: Pixabay

Inspiraci pro nepečené cukroví hledejte i v zahraničí

Velkou oblibu si na našich vánočních stolech získalo nepečené cukroví amerického původu. Není tak obvyklé, a proto návštěvníky vždy zaujme. Naše oblíbené ovesné placičky se tak obohatí o arašídové máslo, rozinky a datle a během čtvrt hodiny máte hotovo. Různé druhy cookies se zdobí Nutellou nebo třeba Mascarpone nebo se máčejí v rumu. Vytvarované kuličky mohou být umístěny do papírových mističek a napichují se také na párátka.

Kuličky z Nutelly
Kuličky z Nutelly mohou mít mnoho podobn. Autor: Larissa Kozemekin, zdroj: Pixabay

Nepečená vánoční klasika

Tradičními druhy nepečených sladkostí jsou především kuličky a košíčky. Jednoduchou přípravou vynikají rumové kuličky, kokosové kuličky nebo košíčky s ořechem. V některých rodinách se vyrábějí rumové čtverečky, popřípadě čtverečky s koňakem. K oblíbeným druhům cukroví patřil i domácí turecký med, uložený v dortových oplatkách a máčený v čokoládě. Nepečený kokosový salám je i zajímavou dekorací, která se vzhledem liší od obvyklých druhů cukroví.

Rumové kuličky
Nepečené cukroví – rumové kuličky. Autor: Jürgen Schmidtlein, zdroj: Pixabay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *