V tomto článku přinášíme jednoduché recepty na tradiční vánoční cukroví. Naleznete tu recepty na klasické vánoční cukroví jako jsou pařížské rohlíčky, vosí hnízda, klasické věnečky, linecká kolečka, vanilkové rohlíčky, šlehačkové kuličky, měsíčky s mandlí, kokosové kuličky neboli rafaelo, kávová zrna, čokoládové pusinky, burizonová roláda, kokosky nebo tradiční myslivecké knoflíky. Tyto jednoduché recepty zvládne každý laik.
Pařížské rohlíčky
Budete potřebovat vejce (1ks), mleté vlašské ořechy (100g), moučkový cukr (100g), hladkou mouku (1 lžíce) a polevu z tmavé čokolády. Na krém pak 1 vejce, 40 g cukru, kakao a 80 g másla. Těsto nastříkáte na plech do podoby rohlíčků, v předehřáté troubě upečete, a nastříkáte na ně krém připravený ve vodní lázni. Rohlíčky namočíte v čokoládové polevě. Pak je rychle uschovejte, aby vám do Vánoc vydržely.
Vosí hnízda
Suroviny:
Hnízda: 140 g moučkového cukru, 80 g másla, 160 g mletých piškotů, 50 g mletých oříšků, 3 lžíce rumu (tuzemák), lžíce kakaa, 5 lžic Salka, piškoty na podložení
Krém: 100 g moučkového cukru, 180 g másla, 1 lžíce rumu (tuzemák), 5 lžic Salka
Z uvedených surovin uděláme těsto, které vtlačíme do formiček vysypaných moučkovým cukrem. Vyklepneme je a necháme několik dní proschnout.
Smícháním uvedených surovin vytvoříme krém, kterým naplníme uleželá vosí hnízda a spodní část ucpeme piškoty.
Věnečky
Suroviny:
Těsto: 600 ml vody, 300 g polohrubé mouky, 200 ml oleje, trochu prášku do pečiva, 8 vajec.
Náplň: 1 l mléka, 3 vanilkové pudinky, 200 g cukru, 325 g másla.
Vodu s olejem svaříme, přidáme polohrubou mouku a prášek do pečiva. Necháme vychladnout a do těsta přidáme vejce, na papír na pečení vkládáme vytvořené věnečky. Poté upečene.
Náplň vytvoříme tak, že uvaříme 3 vanilkové pudinky do kterých rozšleháme máslo.
Vychladlé a rozříznuté věnečky a naplníme krémem.
Linecká kolečka
Suroviny:
Těsto: 300 g hladké mouky, 200 g Solamylu, 280 g Hery, 180 g cukru, 2 žloutky, šťáva z 1 citronu
Dále: marmeláda.
Z uvedených surovin vytvoříme těsto a z placky vykrájíme kolečka, která upečeme v troubě, slepíme marmeládou a obalíme v cukru.
Vanilkové rohlíčky
Suroviny:
300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g mandlí, 40 g cukru, 2 žloutky
Ze uvedených surovin vytvoříme těsto, vytvarujeme rohlíčky a pečeme v troubě.
Šlehačkové kuličky
Suroviny:
Základ: 300 g strouhané čokolády, šlehačka, polívková lžíce Solamylu
Ozdobení: Strouhaný kokos nebo strouhaná čokoláda
Suroviny smícháme, svaříme čímž nám vznikne hustý krém, který vychladíme v ledničce. Poté vykrajujeme lžičkou bochánky, které obalujeme ve strouhaném kokosu nebo v čokoládě. Můžeme ihned podávat.
Měsíčky s mandlí
Suroviny:
Těsto: 200 g hladké mouky, 150 g másla, 70 g moučkového cukru, 1 vařený žloutek, citrónová kůra, vanilkový cukr
Dále: Čokoláda.
Z uvedených surovin vyválíme těsto. Formičkou vykrajujeme měsíčky, které potřeme žloutkem a ozdobíme mandlí. Upečené a vychladlé měsíčky spojujeme čokoládovým krémem.
Kokosové kuličky neboli rafaelo
Suroviny:
1x Salko, 200 g strouhaného kokosu, 60 g mandlí, 1x vanilkový cukr
Mandle spaříme a oloupeme. Salko s kokosem rozmícháme. odebíráme kousky těsta, do kterých vložíme mandli a obalíme v kokosu.
Kávová zrna
Suroviny:
Těsto: 60 g Hery na pečení, 400 g hladké mouky, 200 g cukr moučky, 3 žloutky
Poleva: 400 g moučkového cukru, 2x pudink, 4 lžíce kakaa, dvě lžičky mleté kávy, 8 lžic rumu (tuzemák), 25 g másla
Vytvoříme těsto, které vyválíme a vykrájíme formičkou malé oválky, které pečeme v troubě.
Ze surovin vytvoříme polevu, kterou dáváme na opečené oválky.
Čokoládové pusinky
Suroviny:
150 g cukr krystalu, 50 g strouhané čokolády, 3 bílky, pitná voda
Vlašské ořechy nebo rozinky
Bílky s přísadami rozšleháme ve vodní lázni do husté pěny. Nádobu odstavíme a šleháme až do vyhladnutí. Z pěny vytvoříme kopečky na dětských piškotech, ozdobíme rozinkami nebo vlašskými ořechy. Usušené pusinky napíchneme i s piškotem na jehlici a máčíme v čokoládě. Necháme zaschnout.
Burizonová roláda
Suroviny:
40 g másla, 2 balíčky mléčných karamel, 80 g bílých burizonů
Karamely rozpustíme v páře, přidáme do nich máslo a vše důkladně promícháme. Vložíme burizony, promícháme a na alobalu vytvarujeme roládu, kterou necháme v ztuhnout v ledničce.
Kokosky
Suroviny:
400 g hrubé mouky, 130 g kokosu, 350 g cukru krupice, 7 bílků, citrónová kůra.
Kokos, cukr a 4 bílky se důkladně promícháme. Vznilou směs za stálého míchání nahřejeme ve vodní lázni a necháme vychladnout. vložíme 3 bílky a přidáme citrónovou kůru a všeopět důkladně promícháme. Směs stříkáme na plech a pečeme přiměřenou dobu v troubě při 130-150 C.
Myslivecké knoflíky
Ingredience na těsto:
200 g hladké mouky
30 g moučkového cukru,
150 g másla
1x žloutek
lžice rumu (tuzemáku)
Z uvedených ingrediencí zpracujte těsto, nechte odstát několik hodin v v ledničce. Pak těsto vyválejte a vykrojte kolečka, která vložíte na plech s papírem na pečení.
Ingredience na ořechový sníh:
200 g mletých vlašských ořechů
100 g cukru krupice
2x bílek
pitná voda
Nejdříve rozšleháme cukr s bílky s vodou dle potřeby – do zhoustnutí.
Následně přiasypeme mleté vlašské ořechy a dále mícháme. Pomocí cukrářského sáčku nanášíme kupičky ořechového sněhu na kolečka. Na vrch můžeme vložit lískový oříšek nebo půlku vlašského ořechu zbaveného slupky.
Myslivecké knoflíky poté pečeme v horkovzdušné troubě při teplotě 160 C po dobu 15-20 minut.
Dobrou chuť!