Jednoduché recepty na vánoční cukroví


Pařížské rohlíčky

Budete potřebovat vejce (1ks), mleté vlašské ořechy (100g), moučkový cukr (100g), hladkou mouku (1 lžíce) a polevu z tmavé čokolády. Na krém pak 1 vejce, 40 g cukru, kakao a 80 g másla. Těsto nastříkáte na plech do podoby rohlíčků, v předehřáté troubě upečete, a nastříkáte na ně krém připravený ve vodní lázni. Rohlíčky namočíte v čokoládové polevě. Pak je rychle uschovejte, aby vám do Vánoc vydržely.

Vosí hnízda

Suroviny:
Hnízda: 140 g moučkového cukru, 80 g másla, 160 g mletých piškotů, 50 g mletých oříšků, 3 lžíce rumu (tuzemák), lžíce kakaa, 5 lžic Salka, piškoty na podložení
Krém: 100 g moučkového cukru, 180 g másla, 1 lžíce rumu (tuzemák), 5 lžic Salka

Z uvedených surovin uděláme těsto, které vtlačíme do formiček vysypaných moučkovým cukrem. Vyklepneme je a necháme několik dní proschnout.
Smícháním uvedených surovin vytvoříme krém, kterým naplníme uleželá vosí hnízda a spodní část ucpeme piškoty.

vánoční cukroví. Zdroj: Pixabay
Vánoční cukroví. Zdroj: Pixabay

Věnečky

Suroviny:
Těsto: 600 ml vody, 300 g polohrubé mouky, 200 ml oleje, trochu prášku do pečiva, 8 vajec.
Náplň: 1 l mléka, 3 vanilkové pudinky, 200 g cukru, 325 g másla.

Vodu s olejem svaříme, přidáme polohrubou mouku a prášek do pečiva. Necháme vychladnout a do těsta přidáme vejce, na papír na pečení vkládáme vytvořené věnečky. Poté upečene.
Náplň vytvoříme tak, že uvaříme 3 vanilkové pudinky do kterých rozšleháme máslo.

Vychladlé a rozříznuté věnečky a naplníme krémem.

Linecká kolečka

Suroviny:
Těsto: 300 g hladké mouky, 200 g Solamylu, 280 g Hery, 180 g cukru, 2 žloutky, šťáva z 1 citronu
Dále: marmeláda.

Z uvedených surovin vytvoříme těsto a z placky vykrájíme kolečka, která upečeme v troubě, slepíme marmeládou a obalíme v cukru.

Vanilkové rohlíčky. Zdroj: Pixabay
Vanilkové rohlíčky. Zdroj: Pixabay

Vanilkové rohlíčky

Suroviny:
300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g mandlí, 40 g cukru, 2 žloutky

Ze uvedených surovin vytvoříme těsto, vytvarujeme rohlíčky a pečeme v troubě.

Šlehačkové kuličky

Suroviny:
Základ: 300 g strouhané čokolády, šlehačka, polívková lžíce Solamylu
Ozdobení: Strouhaný kokos nebo strouhaná čokoláda

Suroviny smícháme, svaříme čímž nám vznikne hustý krém, který vychladíme v ledničce. Poté vykrajujeme lžičkou bochánky, které obalujeme ve strouhaném kokosu nebo v čokoládě. Můžeme ihned podávat.

Měsíčky s mandlí

Suroviny:
Těsto: 200 g hladké mouky, 150 g másla, 70 g moučkového cukru, 1 vařený žloutek, citrónová kůra, vanilkový cukr
Dále: Čokoláda.

Z uvedených surovin vyválíme těsto. Formičkou vykrajujeme měsíčky, které potřeme žloutkem a ozdobíme mandlí. Upečené a vychladlé měsíčky spojujeme čokoládovým krémem.

Kokosové kuličky neboli rafaelo

Suroviny:
1x Salko, 200 g strouhaného kokosu, 60 g mandlí, 1x vanilkový cukr

Mandle spaříme a oloupeme. Salko s kokosem rozmícháme. odebíráme kousky těsta, do kterých vložíme mandli a obalíme v kokosu.

Kávová zrna

Suroviny:
Těsto: 60 g Hery na pečení, 400 g hladké mouky, 200 g cukr moučky, 3 žloutky
Poleva: 400 g moučkového cukru, 2x pudink, 4 lžíce kakaa, dvě lžičky mleté kávy, 8 lžic rumu (tuzemák), 25 g másla

Vytvoříme těsto, které vyválíme a vykrájíme formičkou malé oválky, které pečeme v troubě.
Ze surovin vytvoříme polevu, kterou dáváme na opečené oválky.

čokoládová pusinka, ilustrační obrázek, zdroj: Pixabay
Čokoládová pusinka, ilustrační obrázek, zdroj: Pixabay

Čokoládové pusinky

Suroviny:
150 g cukr krystalu, 50 g strouhané čokolády, 3 bílky, pitná voda
Vlašské ořechy nebo rozinky

Bílky s přísadami rozšleháme ve vodní lázni do husté pěny. Nádobu odstavíme a šleháme až do vyhladnutí. Z pěny vytvoříme kopečky na dětských piškotech, ozdobíme rozinkami nebo vlašskými ořechy. Usušené pusinky napíchneme i s piškotem na jehlici a máčíme v čokoládě. Necháme zaschnout.

Burizonová roláda

Suroviny:
40 g másla, 2 balíčky mléčných karamel, 80 g bílých burizonů

Karamely rozpustíme v páře, přidáme do nich máslo a vše důkladně promícháme. Vložíme burizony, promícháme a na alobalu vytvarujeme roládu, kterou necháme v ztuhnout v ledničce.

Kokosky

Suroviny:
400 g hrubé mouky, 130 g kokosu, 350 g cukru krupice, 7 bílků, citrónová kůra.

Kokos, cukr a 4 bílky se důkladně promícháme. Vznilou směs za stálého míchání nahřejeme ve vodní lázni a necháme vychladnout. vložíme 3 bílky a přidáme citrónovou kůru a všeopět důkladně promícháme. Směs stříkáme na plech a pečeme přiměřenou dobu v troubě při 130-150 C.

Myslivecké knoflíky

Ingredience na těsto:
200 g hladké mouky
30 g moučkového cukru,
150 g másla
1x žloutek
lžice rumu (tuzemáku)

Z uvedených ingrediencí zpracujte těsto, nechte odstát několik hodin v v ledničce. Pak těsto vyválejte a vykrojte kolečka, která vložíte na plech s papírem na pečení.

Ingredience na ořechový sníh:

200 g mletých vlašských ořechů
100 g cukru krupice
2x bílek
pitná voda

Nejdříve rozšleháme cukr s bílky s vodou dle potřeby – do zhoustnutí.

Následně přiasypeme mleté vlašské ořechy a dále mícháme. Pomocí cukrářského sáčku nanášíme kupičky ořechového sněhu na kolečka. Na vrch můžeme vložit lískový oříšek nebo půlku vlašského ořechu zbaveného slupky.

Myslivecké knoflíky poté pečeme v horkovzdušné troubě při teplotě 160 C po dobu 15-20 minut.

Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *