Rybí polévka z kapra patří k tradičním symbolům Vánoc. Štědrovečerní večeři si bez ní neumíme představit. V některých rodinách je tato slavnostní polévka dokonce základem celé večeře. Vánoční jídla a zvyky se však v každé rodině liší, a proto je někdy místo rybí polévky podávána i houbová či hrachová, vývar s játrovými knedlíčky nebo kulajda. Pokud se však budete držet českých tradic, budete vařit vánoční rybí polévku z kapra. Nejste si jisti, jak se tento pokrm správně připravuje? Zaručených a osvědčených receptů je mnoho, ale většina z nich vychází ze stejného základu.
Tradiční lidová nebo krémová?
I když základní suroviny i postup přípravy bývají stejné nebo podobné u rodinných i profesionálních receptů, může se polévka odlišovat dodáním zvláštních ingrediencí nebo strukturou. Ve venkovské variantě rybí polévky byly ponechávány větší kousky masa, gurmánské provedení dává přednost krémovité konzistenci. Někdy se ryba a zelenina vaří zvlášť, jindy se dává přednost vaření obou základních surovin dohromady.
Správně připravená jíška je podstatou úspěchu
Při přípravě vánoční rybí polévky z kapra se začíná jíškou. Ta se připravuje z hladké mouky, cibule a kořenové zeleniny. Zelenina i cibule se krájí nadrobno nebo se strouhá na hrubším struhadle. Hotová směs se pak lehce osmahne na másle a zapráší hladkou moukou. Na smažení zeleniny je třeba použít mírný plamen a neustále hlídat, aby se nepřepálila a nezhořkla. Dále se pak pracuje s rybím vývarem.
Jak připravit rybí vývar
Neméně důležitou ingrediencí pro přípravu vánoční rybí polévky je rybí vývar. V tradičních receptech se připravuje tak, že se v osolené vodě samostatně uvaří rybí vnitřnosti a hlava. Jinde se používá varianta společného vaření hlavy, rybích odřezků, zeleniny a koření. Pokud byste se chystali kapra filetovat, budete mít jistě dost zbytků na pořádnou várku polévky. V tom případě nemusíte přidávat kapří hlavu. To bude vyhovovat těm, kdo budou postupovat podle klasických receptů a nechtějí použít kapří hlavy nebo z nich odstraňovat oči a žábry.
Vývar není nutno vařit dlouho, stačí půl hodiny. Připravit rybí vývar je vhodné s určitým předstihem, jíšku a zeleninový základ byste měli zalévat chladnou tekutinou. Pokud by se totiž jíška zalila horkým vývarem, utvořily by se hrudky.
Jaké suroviny budete potřebovat
Co vše si máte pro přípravu polévky z kapra připravit? Především hlavu a vnitřnosti z kapra, tedy mlíčí a jikry. Dále cibuli, mrkev, petržel a koření – nové koření a pepř v kuličkách i mletý, majoránku a sůl. Budete potřebovat také olej, mouku a pečivo na osmažené kostičky. Pokud byste chtěli ještě jinou variantu, můžete použít i bobkový list, muškátový oříšek a ze zeleniny také celer. Ke zjemnění lze použít smetanu. Někteří kuchaři přidávají několik růžiček květáku.
Pracovní postup je jednoduchý
Na přípravu vánoční rybí polévky z kapra nemusíte být šéfkuchaři, příprava není nijak komplikovaná. Zvolíte-li jednodušší variantu, určitě vše zvládnete.
-
Připravte si dostatečně velký hrnec, do kterého se vejdou všechny suroviny a zbude ještě dostatečné místo pro pohodlné doplňování přísad, míchání a podobně.
-
Do připravené nádoby dejte kapří hlavu bez očí a žaber, část nakrájené petržele a mrkve, rozčtvrcenou cibuli, pepř a nové koření v kuličkách, mletý pepř a sůl.
-
Zalijte dostatečným množstvím vody a dejte vařit. Vařte se asi půl hodiny. Tento čas využijte k nastrouhání zbylé mrkve a petržele. Použijte jemné struhadlo. Promíchejte a osmažte na oleji. Ten je nutné před přidáním zeleniny pořádně rozpálit.
-
Jikry a mlíčí nakrájejte a přidejte k zelenině na pánev. Osmažte a poduste. Poté se vše přidá do polévky. Po uvaření vyjměte kapří hlavu a oberte z ní maso. To pak vraťte do polévky. Polévku zahustěte moukou, ovšem pouze lehce.
-
Na závěr se polévka dochutí solí, pepřem a je možno přidat i trochu majoránky. Polévka se podává s osmahnutými kostičkami pečiva a můžete přidat i hrstičku čerstvé petrželové natě.
V jiné variantě se mouka přidává k zelenině osmahnuté na másle, aby vznikla jíška. Kromě hlavy nebo místo ní lze využít ořez z kapra a celý vývar před další úpravou přecedit. Zvolit lze i jemnou krémovou polévku, do které uvařené ingredience mixujeme, popřípadě doplníme ještě žemlovými knedlíčky.
Vánoční polévka nemusí být jen rybí
Vánoce máme většinou spojené s polévkou z kapra. Tradice však mohou být i odlišné, v mnoha rodinách se podávaly jiné druhy polévek a pro některé rodiny jsou tradičními i v současnosti. V minulých dobách mohla být příčinou jiné volby finanční situace rodiny, dnes jde spíše o volbu z hlediska chutí nebo zvoleného životního stylu. A o které další polévky se jedná?
Na Valašsku je oblíbená i tzv. ščedračka z brambor, pohanky, krup, hrachu, zeleniny a hub, do které je možno přidat i sušené švestky. Další možnou variantou je hrachová polévka ze zeleného nebo žlutého hrachu, cibule a česneku, koření a doplněná uzeninou. Podává se s krutony. Podávána může být i zelňačka, někdy nazývaná také kapustnica. Základem pro ni jsou uzená žebra, ze kterých se připravuje vývar. Do něj se přidává zelí, brambory, houby, koření, klobása, smetana, sušené švestky a může být i lžíce medu. Vývar, ovšem z hovězího masa, je základem i pro další polévku, sváteční houbovku se zeleninou, brambory a houbami.
Vánoční rybí polévce z kapra však dává přednost většina milovníků vánočních oslav, přece jen k štědrovečerní večeři neodmyslitelně patří.