Večeře


Prádelní šňůra

Vánoce jsou časem tajemna a magie. Hluboké a dlouhé noci probouzejí lidskou fantazii, a tak není divu, že se s vánočním časem pojí řada pověr a pranostik. Lidová moudra se zaměřila na většinu oblastí života a naši předkové nám tak zanechali spoustu rad, co bychom měli, anebo naopak neměli kolem Štědrého dne a na přelomu roku dělat. Zda budeme pověrám věřit a řídit se podle nich, záleží na každém. I ten, kdo si na ně nepotrpí, se s nimi může v následujícím textu alespoň teoreticky seznámit.

Hrachová polévka

Tradiční hrachová polévka je něco, na co mnoho z nás nedá o Vánocích dopustit. Hustá polévka se silnou chutí, ovoněná kořením, dochucená pár kousky slaniny a křupavými krutony je jídlem, na které se člověk v mrazivém prosincovém dnu těší domů. Dle tradice má hrachovou polévku pojídat celá rodina z jednoho hrnce, aby se po další rok zachovala v rodině soudržnost.

Brambora

Bramborový salát máme neodmyslitelně spojený s dobou Vánoc. Skoro v každé domácnosti se octne na svátečním štědrovečerním stole společně s kaprem nebo řízky. Nejde však pouze o vánoční pokrm a není oblíbenou pochoutkou jenom u nás. Nejrůznější verze připravovaly kuchařky již v dobách rakousko-uherských, bylo ho možno najít v ruských i polských receptech. Další obdoby se připravují i v Anglii, Nizozemí, v Americe a jinde. Jeho popularita stoupala díky tomu, že se hodí k nejrůznějším druhům masa v rozmanitých úpravách, od řízků přes pečenou drůbež k sekané či klobásám. Výborně zasytí i samotný nebo podávaný s čerstvým pečivem. Mnozí lidé si bramborového salátu užívají i na obložených chlebíčcích nebo jako součásti slavnostních mís se sýry, uzeninami a zeleninou.

Kapr

Rybí polévka z kapra patří k tradičním symbolům Vánoc. Štědrovečerní večeři si bez ní neumíme představit. V některých rodinách je tato slavnostní polévka dokonce základem celé večeře. Vánoční jídla a zvyky se však v každé rodině liší, a proto je někdy místo rybí polévky podávána i houbová či hrachová, vývar s játrovými knedlíčky nebo kulajda. Pokud se však budete držet českých tradic, budete vařit vánoční rybí polévku z kapra. Nejste si jisti, jak se tento pokrm správně připravuje? Zaručených a osvědčených receptů je mnoho, ale většina z nich vychází ze stejného základu.