Kapr

Je největší kaprovitá ryba a první ryba hospodářsky chovaná. Jedná se o sladkovodní druh s paprskovitými ploutvemi. Má velký ekonomický význam jako ryba chovaná pro maso i okrasná. Ve střední Evropě byl oblíben již od středověku, protože ryby nebyly označovány jako maso a bylo je tedy možno jíst i v období půstu. Vzhledem k tomu, že v našich krajinách byl chov ryb a rybníkářství významnou odvětví hospodářství, nebyl kapr drahý a jako potravu si ho mohli dovolit i méně movití lidé. Kapr je tradičně spojován s českou štědrovečerní tabulí, jeho konzumace v tomto období se vyskytovala již v 17. století, ale výraznější obliby jako vánoční pokrm se dočkal až ve století 19. Jeho nejčastější úpravou je smažení, dříve byly více rozšířeny i jiné pokrmy jako kapr na černo nebo na modro.


Adventní tradice a zvyky

Český národ má velké množství vánočních zvyků a tradic. Nejedná se pouze o komerční a církevní zvyklosti, ale i lidové obyčeje a zvláštní tradice rodinné. Některé z nich jsou spojené již s předvánočním časem, jiné přímo se svátečními dny a štědrovečerní večeří. Adventní věnce, věšení jmelí, stolování, koledy a obyčeje spojené s pověrami se ve většině rodin alespoň zčásti dodržují a dělají z Vánoc zcela jedinečný svátek.

Brambora

Bramborový salát máme neodmyslitelně spojený s dobou Vánoc. Skoro v každé domácnosti se octne na svátečním štědrovečerním stole společně s kaprem nebo řízky. Nejde však pouze o vánoční pokrm a není oblíbenou pochoutkou jenom u nás. Nejrůznější verze připravovaly kuchařky již v dobách rakousko-uherských, bylo ho možno najít v ruských i polských receptech. Další obdoby se připravují i v Anglii, Nizozemí, v Americe a jinde. Jeho popularita stoupala díky tomu, že se hodí k nejrůznějším druhům masa v rozmanitých úpravách, od řízků přes pečenou drůbež k sekané či klobásám. Výborně zasytí i samotný nebo podávaný s čerstvým pečivem. Mnozí lidé si bramborového salátu užívají i na obložených chlebíčcích nebo jako součásti slavnostních mís se sýry, uzeninami a zeleninou.

Kapr

Rybí polévka z kapra patří k tradičním symbolům Vánoc. Štědrovečerní večeři si bez ní neumíme představit. V některých rodinách je tato slavnostní polévka dokonce základem celé večeře. Vánoční jídla a zvyky se však v každé rodině liší, a proto je někdy místo rybí polévky podávána i houbová či hrachová, vývar s játrovými knedlíčky nebo kulajda. Pokud se však budete držet českých tradic, budete vařit vánoční rybí polévku z kapra. Nejste si jisti, jak se tento pokrm správně připravuje? Zaručených a osvědčených receptů je mnoho, ale většina z nich vychází ze stejného základu.

Vánoční krb

Atmosféru blížících se vánoc tvoří i změna v jídelníčku a příprava pokrmů pro tuto dobu typických. Již v listopadu se v rodinách začíná s pečením vánočního cukroví a vánoční štoly, mnozí lidé navštěvují vánoční trhy a štólu raději zakoupí u odborníků. Pak přichází na řadu klasická vánočka a jídla určená pro štědrovečerní večeři – bramborový salát, vánoční rybí polévka, vánoční kapr či řízek nebo vinná klobása. Ten, kdo chce skutečně dodržovat tradice, určitě nezapomene na vánočního kubu.