Kapr

Je největší kaprovitá ryba a první ryba hospodářsky chovaná. Jedná se o sladkovodní druh s paprskovitými ploutvemi. Má velký ekonomický význam jako ryba chovaná pro maso i okrasná. Ve střední Evropě byl oblíben již od středověku, protože ryby nebyly označovány jako maso a bylo je tedy možno jíst i v období půstu. Vzhledem k tomu, že v našich krajinách byl chov ryb a rybníkářství významnou odvětví hospodářství, nebyl kapr drahý a jako potravu si ho mohli dovolit i méně movití lidé. Kapr je tradičně spojován s českou štědrovečerní tabulí, jeho konzumace v tomto období se vyskytovala již v 17. století, ale výraznější obliby jako vánoční pokrm se dočkal až ve století 19. Jeho nejčastější úpravou je smažení, dříve byly více rozšířeny i jiné pokrmy jako kapr na černo nebo na modro.


Kapr

Rybí polévka z kapra patří k tradičním symbolům Vánoc. Štědrovečerní večeři si bez ní neumíme představit. V některých rodinách je tato slavnostní polévka dokonce základem celé večeře. Vánoční jídla a zvyky se však v každé rodině liší, a proto je někdy místo rybí polévky podávána i houbová či hrachová, vývar s játrovými knedlíčky nebo kulajda. Pokud se však budete držet českých tradic, budete vařit vánoční rybí polévku z kapra. Nejste si jisti, jak se tento pokrm správně připravuje? Zaručených a osvědčených receptů je mnoho, ale většina z nich vychází ze stejného základu.

Vánoční krb

Atmosféru blížících se vánoc tvoří i změna v jídelníčku a příprava pokrmů pro tuto dobu typických. Již v listopadu se v rodinách začíná s pečením vánočního cukroví a vánoční štoly, mnozí lidé navštěvují vánoční trhy a štólu raději zakoupí u odborníků. Pak přichází na řadu klasická vánočka a jídla určená pro štědrovečerní večeři – bramborový salát, vánoční rybí polévka, vánoční kapr či řízek nebo vinná klobása. Ten, kdo chce skutečně dodržovat tradice, určitě nezapomene na vánočního kubu.