Vůně vánočního cukroví je neodmyslitelnou částí přípravy na vánoční svátky. Vánoční cukroví si sice můžete koupit, ale nejlepší je jistě to, které se peče doma podle rodinných receptů. Pracny, vanilkové rohlíčky, linecká kolečka, vosí hnízda nebo třeba vánoční perníčky, dokáží dodat tu správnou atmosféru celému bytu. A pokud vás láká vyzkoušet i něco novějšího nebo složitějšího, upečte košíčky, různé druhy kuliček či pařížské rohlíčky a řezy.
Pečení vánočního cukroví začíná vánočními perníčky
Již v listopadu začínají hospodyňky vytahovat své nejlepší recepty na pečení vánočního cukroví. Výroba vánočního cukroví se stává oblíbeným tématem rozhovorů mezi ženami. Jako první přicházejí na řadu tradičně vánoční perníčky. Ty milují děti i dospělí, zvláště když jsou dobře uleželé a byla na ně použita klasická vánoční vykrajovátka na perníčky. Zdobí se cukrovou polevou, pomocí které lze vytvořit vzory vypadající jako utkané z krajek. V nabídce vánočních vykrajovátek na perníčky najdete anděly, hvězdy, smrčky a další vánoční klasiku, ale i moderní tvary a populární postavičky, které ocení především děti.
Receptů na vánoční cukroví je bezpočet
V době blížících se Vánoc najdete vánoční cukroví recepty snad všude. Skoro všechny recepty na vánoční cukroví jsou originální. V rodinách se již po generace uchovávají a předávají osvědčené návody a postupy. Rumové řezy, vánoční škebličky, husarské knoflíky nebo rohlíčky mohou zpestřit právě vaši sladkou vánoční mísu. Inspirujte se například receptem na pařížské rohlíčky. Budete potřebovat vejce (1ks), mleté vlašské ořechy (100g), moučkový cukr (100g), hladkou mouku (1 lžíce) a polevu z tmavé čokolády. Na krém pak 1 vejce, 40 g cukru, kakao a 80 g másla. Těsto nastříkáte na plech do podoby rohlíčků, v předehřáté troubě upečete, a nastříkáte na ně krém připravený ve vodní lázni. Rohlíčky namočíte v čokoládové polevě. Pak je rychle uschovejte, aby vám do Vánoc vydržely.
V receptech najdete i zdravé vánoční cukroví
Nejlepší vánoční cukroví nemusí být ani těžké, ani přehnaně sladké a kalorické. Zdravé vánoční cukroví se připravuje z takových surovin, které nijak nezatíží vaše trávení. Místo másla a těžkých tuků použijete kokosový olej. Místo mouky a drcených piškotů oříškové a semínkové směsi a přírodní sladidla. Bez cukru lze upéci i bezlepkové cukroví nebo se můžete podívat na recepty dia vánočního cukroví. Bezlepkové vánoční cukroví se připravuje ideálně z rýžové nebo sójové mouky či mouky z jedlých kaštanů, vosí hnízda pak z ořechů podobně jako košíčky. Na dia vánoční cukroví se používají umělá sladidla nebo mnohem zdravější stévie. I zde se vyplatí použití zdravější mouky, třeba celozrnné nebo špaldové.