Bramborový salát máme neodmyslitelně spojený s dobou Vánoc. Skoro v každé domácnosti se octne na svátečním štědrovečerním stole společně s kaprem nebo řízky. Nejde však pouze o vánoční pokrm a není oblíbenou pochoutkou jenom u nás. Nejrůznější verze připravovaly kuchařky již v dobách rakousko-uherských, bylo ho možno najít v ruských i polských receptech. Další obdoby se připravují i v Anglii, Nizozemí, v Americe a jinde. Jeho popularita stoupala díky tomu, že se hodí k nejrůznějším druhům masa v rozmanitých úpravách, od řízků přes pečenou drůbež k sekané či klobásám. Výborně zasytí i samotný nebo podávaný s čerstvým pečivem. Mnozí lidé si bramborového salátu užívají i na obložených chlebíčcích nebo jako součásti slavnostních mís se sýry, uzeninami a zeleninou.
Vánoční bramborový salát pokaždé jinak
Co domácnost, to jiná modifikace receptu. Každá rodina má svou variantu, mnohdy zděděnou již po mnoha generacích. Připravovat bramborový salát tak, jak ho dělala již babička a prababička, se pro mnohé stalo vánoční tradicí. Jiní kuchaři se zase rádi pouštějí do vlastních experimentů, takže vzniká bezpočet možností. Jaké jsou požadavky na skutečný bramborový salát? Všichni lidé se shodují na tom, že salát musí správně chutnat. Proto je důležitá příprava salátu alespoň den předem, aby se stihl v chladu odležet. V té době se dokonale smísí všechny ingredience a chutě skutečně vyniknou. Jak postupovat, aby salát chutnal všem? Stačí dodržet několik následujících pravidel.
Připravte si vlastní majonézu
Co je základem originální chuti? Majonéza! Nespoléhejte na kupovanou a vyrobte si vlastní domácí. Její příprava je snadná, rychlá, a vy budete mít jistotu, že bude čerstvá a pouze z kvalitních surovin. Žádné dlouhé šlehání a pomalé přilévání oleje, pomůže vám tyčový mixér. Připravte si na 2 žloutky 150 ml kvalitního oleje, ideálně slunečnicového, citronovou šťávu, sůl, pepř a lžíci hořčice, ideálně dijonské. Do úzké mixovací nádoby nalijte olej, přidejte žloutky a další přísady. Ponořte tyčový mixér a začněte mixovat. Mixér velmi pomalu zvedejte ode dna směrem vzhůru. Do 15 sekund máte připravenou majonézu. Základní majonézu můžete ještě podle svého dochutit. Celý postup je jednoduchý a tuto domácí chutnou majonézu vyrobíte i mnohem levněji.
Cibule a další přísady k vyladění chuti
Přidáváte do bramborového salátu cibuli? Váháte, zda nezvolit místo klasické žluté cibuli červenou nebo bílou? Nedejte se ovlivnit a vybírejte podle vlastní chuti. Nejvýraznější a štiplavá je žlutá cibule, od červené očekávejte spíše barevný efekt a jemnou chuť. Pohrajte si i s dalšími ingrediencemi a zkuste třeba něco nového. K oblíbeným ozvláštněním patří například kapary nebo na drobné kostičky nakrájené jablko.
Pozor na brambory a zeleninu
Pro úspěch bramborového salátu je důležitý výběr brambor. V obchodech naleznete různé druhy, důležité je vybrat ty, které jsou typu A nebo s označením salátové. Jde o menší brambory, které se vaří kratší dobu, nerozvaří se a nezkašovatí a jsou lepší i chuťově. Stejně jako další zelenina by měly být co nejčerstvější. Při nákupu zeleniny do salátu nepoužívejte hotové směsi a raději zvolte čerstvou zeleninu. Nejčastěji se používá celer, mrkev nebo hrášek. Zeleninu uvařte a propláchněte studenou vodou, uchová si tak barvu.
Tradiční základní recept je vždy stejný
I když je variací bramborového salátu nespočet, základ je vždy stejný nebo alespoň podobný a pak se teprve doplňuje o další přísady. Do základu patří brambory, sterilované okurky, cibule, sůl, ocet, pepř, olej a trochu láku. Poté je možno přidávat vše, na co jste v salátu zvyklí. Oblíbené jsou i verze se salámem nebo naopak dietní varianty s náhražkami majonézy nebo zcela bez majonézy. Existuje i varianta raw bramborového salátu. Kterýkoli bramborový salát se připravuje den předem, tedy den před Štědrým dnem.