Bramborový salát

Bramborový salát je jednou z oblíbených příloh především k různým druhům smaženého, popřípadě obalovaného masa. U nás je společně se smaženým kaprem, řízky nebo vinnou klobásou tradičním vánočním pokrmem. Nejedná se pouze o český pokrm, bramborový salát se podává i v mnoha evropských zemích, v Rusku, v USA i jinde. Může se servírovat jak horký, tak studený. Každá země má své varianty této oblíbené přílohy. Salát podávaný za studena se často používá při velkých oslavách, protože ho lze připravit předem a přísady do něj nejsou finančně příliš nákladné.  Základem českého bramborového salátu jsou uvařené brambory, kořenová zelenina, okurky, vejce, cibule, majonéza a koření. Zelenina může být pouze uvařená nebo naložená, okurky kyselé. Suroviny se promačkají přes speciální sítko nebo se ručně krájí na kostičky. Vše se promísí, dodá se koření a sůl podle chuti a majonéza. V některých rodinách se do salátu vmíchá i nadrobno nakrájený salám, zelený hrášek, místo majonézy bývá někdy použit jogurt pro zlehčení salátu. V jiných variantách se používá šunka, kukuřice, slanina, kapary, ančovičky rajčata a další ingredience – záleží na zvyklostech dané země a oblasti.


Brambora

Bramborový salát máme neodmyslitelně spojený s dobou Vánoc. Skoro v každé domácnosti se octne na svátečním štědrovečerním stole společně s kaprem nebo řízky. Nejde však pouze o vánoční pokrm a není oblíbenou pochoutkou jenom u nás. Nejrůznější verze připravovaly kuchařky již v dobách rakousko-uherských, bylo ho možno najít v ruských i polských receptech. Další obdoby se připravují i v Anglii, Nizozemí, v Americe a jinde. Jeho popularita stoupala díky tomu, že se hodí k nejrůznějším druhům masa v rozmanitých úpravách, od řízků přes pečenou drůbež k sekané či klobásám. Výborně zasytí i samotný nebo podávaný s čerstvým pečivem. Mnozí lidé si bramborového salátu užívají i na obložených chlebíčcích nebo jako součásti slavnostních mís se sýry, uzeninami a zeleninou.

Vánoční krb

Atmosféru blížících se vánoc tvoří i změna v jídelníčku a příprava pokrmů pro tuto dobu typických. Již v listopadu se v rodinách začíná s pečením vánočního cukroví a vánoční štoly, mnozí lidé navštěvují vánoční trhy a štólu raději zakoupí u odborníků. Pak přichází na řadu klasická vánočka a jídla určená pro štědrovečerní večeři – bramborový salát, vánoční rybí polévka, vánoční kapr či řízek nebo vinná klobása. Ten, kdo chce skutečně dodržovat tradice, určitě nezapomene na vánočního kubu.