Vosí hnízda jsou stálicí mezi českých vánočním cukrovím. Jsou zřejmě nejčastěji vyráběným druhem nepečeného cukroví, voní po rumu a másle a jsou oblíbená napříč generacemi. Základ je máslovo- piškotový s chutí kakaa, dále obsahují rumový krém a křupavý piškot tvořící spodní část hnízda.
Budeme potřebovat:
250 g drcených piškotů
150 g másla
150 g moučkového cukru
3 lžíce kakaa
3 lžíce mléka
5 lžic rumu
formičku na vosí hnízda
Budeme potřebovat na krém a dokončení:
100 g másla
80 g moučkového cukru
2 žloutky
5 lžic rumu
dětské piškoty
Postup:
Piškoty si nadrtíme a smícháme je s cukrem a kakaem. Následně přidáváme do sypké směsi máslo, mléko a rum. Vypracujeme těsto. Krém vyšleháme z másla, moučkového cukru, žloutků a rumu. Všechny tyto přísady by v něm měly být zřetelně cítit a vytvářet dokonalý krém. Formičku na vosí hnízda vysypáváme moučkovým cukrem a tvarujeme v ní cukroví. V těstě vytvoříme důlek, který naplníme připraveným krémem a přiklopíme celým piškotem. Vosí hnízda necháme ztuhnout v ledničce.