Rumové kuličky jsou oblíbeným nepečeným vánočním cukrovím. Možná proto, že jsou hotové skoro stejně rychle, jako se potom sní. Suroviny ze základního receptu lze různě obměňovat, takže můžeme každý rok přicházet s nějakou novinkou, anebo vyrobit hned několik různých druhů.
Budeme potřebovat:
600 g čokolády na vaření
150 ml šlehačky
120 ml rumu
mletou skořici
cukr nebo kakao na obalení
Postup:
Rozpustíme čokoládu se šlehačkou a rumem ve vodní lázni, směs dochutíme skořicí. Když vznikne hladká hmota, přesuneme ji do lednice a necháme ztuhnout. Až čokoláda ztuhne natolik, že ji bude možné tvarovat, začneme tvořit kuličky, které následně obalujeme v kakau či cukru.
Další varianty jednoduchých vánočních kuliček
Kuličky z bílé čokolády
Klasickou hořkou či mléčnou čokoládu můžeme nahradit čokoládou bílou. Kuličky můžeme opět dochutit 120 ml rumu, nebo zkusit trochu experimentovat. Bílá čokoláda bude totiž skvěle chutnat i s mandlovým likérem, bílým vínem či šampaňským. Můžeme také vyzkoušet verzi bez alkoholu, ve které rum nahradíme pomerančovou šťávou.
Dvoubarevné rumové kuličky
K surovinám potřebným k základnímu receptu si přidejte ještě 250 g bílé čokolády (případně čokolády tmavé, pokud základní kuličky vyrábíme z té bílé.) Až budou kuličky hotové, necháme je ztuhnout v lednici a poté je obalujeme v rozehřáté čokoládě. Vznikne tak na pohled krásné cukroví, které má křupavou čokoládovou vrstvu a lahodný barevně kontrastující střed.
V čem rumové kuličky obalovat?
Pokud nechceme kuličky namáčet v čokoládě, ale zároveň je chceme obalit v něčem zajímavějším než v cukru, nabízí se možnost sáhnout třeba po mandlovém prášku, nadrcených oříšcích nebo čokoládové rýži. Velmi luxusně potom na rumových kuličkách vypadá potravinářský zlatý prach.