Vánoce bez vánočního cukroví, to je něco, co si málokdo umí představit. Každá hospodyňka se snaží upéct co nejvíce druhů cukroví, a ty ženy, které nemají na pečení čas, alespoň směs cukroví zakoupí nebo si ho nechají upéci. Existuje obrovské množství receptů na různé druhy vánočního cukroví, ale k těm nejoblíbenějším patří to ořechové. Vůně a chuť ořechů, cukru a vanilky je jedním ze symbolů Vánoc. Proč jsou ořechy a cukroví z nich tak oblíbené? Dá se z nich vyrobit jak těsto na cukroví, tak náplně nebo konečná dekorace. Nejvíce se využívají ořechy vlašské.
Proč jsou populární zvláště vlašské ořechy?
O vlašských ořeších se traduje, že jsou důležité pro aktivitu mozku. Kromě toho jsou významným zdrojem bílkovin, esenciálních kyselin a antioxidantů. Tělu dodávají také mnoho minerálů a vitamínů. Doporučují se jako potravina pro zdravé srdce, snižují deprese, stres a podrážděnost, pozitivně působí i na hyperaktivitu. Při jejich výběru ke konzumaci je potřeba hledět na kvalitu, vlašské ořechy jsou olejnaté, takže rychle žluknou a často plesniví. Z těchto důvodů se také mohou stát zdrojem alergických reakcí. Zvláště při pečení vánočního cukroví je nutné opatrně vybírat. Ideální by bylo mít vlastní ořechy, každý však nemá tuto možnost. Důraz na kvalitu je vhodné klást i při nákupu jiných druhů ořechů a semínek.
Nejoblíbenější ořechová vánoční cukroví
Vánoční cukroví z ořechů nesmí chybět na žádné vánoční tabuli. Není příliš sladké, je křehké, až se rozplývá na jazyku, a nabízí mnoho možností zdobení – od slepování přes plnění krémem k polévání čokoládou. Tradiční a oblíbené recepty má každá rodina. Které jsou nejpopulárnější?
Plněné ořechy
Plněné slepované ořechy miluje snad každý. Co budete potřebovat na jejich pečení? Připravte si 300 gramů hladké mouky, 70 gramů moučkového cukru, 225 dkg másla, 1 žloutek, trochu mleté skořice a 100 gramů umletých vlašských ořechů. Pak do nádoby prosejte moučkový cukr a hladkou mouku, přidejte skořici a ořechy, povolené máslo nakrájené na kostičky a žloutek a vypracujte těsto. Hladké těsto dejte do chladničky alespoň na 3 hodiny, aby si odpočinulo. Připravte si formičky v podobě půlek ořechů. Těsto rozdělte na kousky a vtlačte do formičky tak, aby zbyl prostor pro malý důlek na náplň. Naplněné formičky dejte na plech a pečte v troubě předehřáté na 170 stupňů přibližně 10 minut. Hned po upečení ořechy vyklepněte a nechte vychladnout.
Do ořechů se hodí různé náplně, například právě ořechová. Její příprava je jednoduchá, budete potřebovat 120 gramů másla, 50 gramů moučkového cukru, 1 žloutek, 50 gramů umletých dětských piškotů, 150 gramů mletých ořechů a lžičku rumu. Změklé máslo nakrájejte na kousky, s cukrem a žloutkem utřete do pěny. Přidejte vlašské ořechy, piškoty a rum. Smíchejte a vzniklou náplní spojte ořechové půlky. Můžete také polít hotové ořechy hořkou čokoládou. Hotové ořechy potřebují nějakou dobu odležet.
Ořechové medvědí pracny
Vánoční cukroví, které připravíte jednoduše a rychle – to jsou ořechové pracny. K jejich pečení budete potřebovat 400 gramů polohrubé mouky, 250 gramů másla, 200 gramů moučkového cukru, 2 vejce, 150 gramů mletých vlašských ořechů, 50 gramů kakaa, velkou lžíci skořice, 2 utlučené hřebíčky a moučkový cukr s vanilkou na obalení. Všechny ingredience zapracujte na hladké těsto. To nechte alespoň 2 hodiny odpočinout a pak rozdělte na kousky, které zatlačíte do formiček. Upečené pracny vyklepněte a obalte v moučkovém cukru s vanilkou.
Ořechové pusinky
Zbyly vám bílky a nevíte co s nimi? Netroufáte si na pečení složitějšího ořechového cukroví? Pak jsou pro vás tím pravým cukrovím ořechové pusinky, které zvládne i úplný začátečník. Připravte si cca 8 bílků, 120 gramů mletých vlašských ořechů, trochu soli a 5 polévkových lžic moučkového cukru. Do dokonale suché misky dejte bílky a sůl a vyšlehejte tuhý sníh. Na jemno umleté ořechy smíchejte s moučkovým cukrem a po malých částech je vmíchejte do sněhu. Malou lžičkou nebo pomocí zdobičky tvořte malé pusinky na plechu vyloženém pečícím papírem. Ty pak pečte v troubě předehřáté na 120 stupňů. Stačí 15 – 20 minut. Vzniklé pusinky jsou křehoučké a rozplývají se na jazyku. Můžete je ještě máčet v hořké čokoládě.