Čočka se na Nový rok tradičně vařila proto, že symbolizuje hojnost a dostatek. Pověra tedy praví, že pokud si ji uvaříme v první den nového roku, přinese nám do jeho zbytku dost peněz i hojnosti ve všech oblastech života.
Budeme potřebovat:
300 g čočky
150 ml vývaru
máslo
hladkou mouku
bobkový list
nové koření
ocet
sůl
pepř
Postup:
Čočku propereme a namočíme alespoň na tři hodiny do vody. Až luštěnina nabobtná, vložíme ji do hrnce s osolenou vodou, bobkovými listem a novým kořením a necháme vařit zhruba hodinu do změknutí. V hluboké pánvi si opečeme na drobno nakrájenou cibulku a zasypeme hladkou moukou. Vzniklou jíšku zalijeme připraveným vývarem a poté přidáme scezenou čočku.
Čočku dochutíme dvěma až třemi lžícemi octa, osolíme a opepříme.
Čočku na kyselo podáváme například se sázeným vejcem, opečenou klobásou nebo plátkem uzeného masa.