Bez vůně perníčků si nelze pravé české Vánoce snad ani představit. Vykrajování ozdobných figurek a zdobení hotových voňavých perníčků patří k oblíbeným kratochvílím, kterých se může účastnit celá rodina včetně malých dětí. Zdobené perníčky rozhodně patří na vánoční stoly, tak se pojďme podívat na tradiční perníčkový recept.
Budeme potřebovat:
300 g mouky
150 g moučkového cukru
3 lžíce medu
50 g másla
3 vejce
lžička jedlé sody
2 lžíce kakaa
perníkové koření
Suroviny na polevu:
100 g moučkového cukru
1 bílek
půl lžičky solamylu
citronová šťáva
Postup:
K mouce, cukru, kakau a jedlé sodě přidáme med, vejce a máslo a perníkové koření a vytvoříme bochánek těsta. Těsto je nutné nechat odpočinout v chladničce do druhého dne. Na pomoučněném válu těsto vyválíme a vykrajujeme formičkami požadované figurky. Perníčky pečeme na 180 °C 8-10 minut. Po vytažení z trouby je potřeme rozšlehaným vejcem.
Perníčky necháme několik dní uležet a následně je zdobíme bílkovou polevou, kterou můžeme potravinářským barvivem obarvit, aby byly barevnější.
TIP
Tradičně se perníčky zdobí pouze cukrovou nebo bílkovou polevou, můžeme je však vylepšit například ořechy nebo kandovaným ovocem, které k perníčkům přilepíme právě cukrovou polevou.