Laskonka je tradičním českým dezertem, který není oblíbený jen na Vánoce. Milovníci sladkého si jej rádi vychutnají po celý rok. Běžně je nacházíme v cukrárnách, ale domácí výroba je přece jen domácí výroba. Jak na ně?
Ořechové laskonky s krémem ze slaného karamelu
Na laskonky budeme potřebovat:
4 bílky
250 g cukru krupice
180 g mletých oříšků
4 lžíce cukru moučky
šablonu na laskonky
Suroviny potřebné na slaný karamel:
100 g cukru krupice
40 g másla
60 ml smetany ke šlehání
lžička soli
Na výrobu krému:
200 g másla
slaný karamel
Postup:
Na začátku si rozdělíme krupicový cukr na dvě části. Jednu třetinu vyšleháme spolu s bílky v tuhý sníh. Ze zbylých dvou třetin si připravíme cukrový rozvar – cukr rozpustíme zhruba ve 20 ml vody a přivedeme k mírnému varu. Teplota rozvaru by měla být ideálně 115°C – v tuto chvíli jej můžeme opatrně přilít k připravenému sněhu a společně vyšlehat až do podoby lesklé hmoty. Připravíme si co nejjemněji namleté ořechy a smícháme je s moučkovým cukrem. Tuto směs potom jemně přimícháme do připraveného sněhu.
Připravíme si plech, který vyložíme pečicím papírem a vyrovnáme na něj laskonkové šablony, podle kterých formujeme těsto. V domácím prostředí se dají laskonky vyrobit i bez formiček, zkrátka od oka, ale je nutné počítat s tím, že nebudou jedna jako druhá. Následně pečeme v troubě při 110 °C zhruba 40 minut.
Na karamelový krém si nejdříve připravíme slaný karamel. Necháme rozpustit cukr, zapracujeme do něj máslo a necháme zcela spojit, poté zjemníme smetanou ke šlehání a přidáme špetku soli. Po zchladnutí vyšleháme slaný karamel s máslem a vzniklým krémem můžeme začít plnit již hotové laskonky.
Kokosové laskonky s kávovým krémem
Suroviny potřebné na výrobu laskonek:
4 bílky
250 g cukru krupice
200 g strouhaného kokosu
4 lžíce moučkového cukru
šablona na laskonky
Krém:
250 ml mléka
1 balení pudinku
250 g másla
100 g cukru
2 lžíce mleté kávy
3 lžíce kávového likéru
Postup:
V případě kokosových laskonek postupujeme podobně jako u receptu výše, ale namleté ořechy nahradíme kokosem.
Z mléka a pudinkového prášku uvaříme klasický hustý pudink do krémů. Necháme vychladnout a vyšleháme s máslem a cukrem. Kávu přelijeme asi 100 ml vody, přecedíme a přidáme ke krému. Můžeme dochutit dvěma či třemi lžícemi kávového likéru.
TIP 1
Místo mletých ořechů či kokosu můžeme do laskonkového základu přidat i mandlovou mouku.
TIP 2
Laskonky můžeme zdobit přelitím vrchní části rozehřátou čokoládou nebo domácím karamelem.