Recepty na ořechové a kokosové laskonky


Laskonka je tradičním českým dezertem, který není oblíbený jen na Vánoce. Milovníci sladkého si jej rádi vychutnají po celý rok. Běžně je nacházíme v cukrárnách, ale domácí výroba je přece jen domácí výroba. Jak na ně?

Laskonky
Laskonky. Autor: Lenka Fortelna. zdroj: Pixabay

Ořechové laskonky s krémem ze slaného karamelu

Na laskonky budeme potřebovat:

4 bílky

250 g cukru krupice

180 g mletých oříšků

4 lžíce cukru moučky

šablonu na laskonky

Suroviny potřebné na slaný karamel:

100 g cukru krupice

40 g másla

60 ml smetany ke šlehání

lžička soli

Na výrobu krému:

200 g másla

slaný karamel

Máslo
Bez másla se při přípravě laskonek neobejdete. Autor: congerdesign. zdroj: Pixabay

Postup:

Na začátku si rozdělíme krupicový cukr na dvě části. Jednu třetinu vyšleháme spolu s bílky v tuhý sníh. Ze zbylých dvou třetin si připravíme cukrový rozvar – cukr rozpustíme zhruba ve 20 ml vody a přivedeme k mírnému varu. Teplota rozvaru by měla být ideálně 115°C – v tuto chvíli jej můžeme opatrně přilít k připravenému sněhu a společně vyšlehat až do podoby lesklé hmoty. Připravíme si co nejjemněji namleté ořechy a smícháme je s moučkovým cukrem. Tuto směs potom jemně přimícháme do připraveného sněhu.

Připravíme si plech, který vyložíme pečicím papírem a vyrovnáme na něj laskonkové šablony, podle kterých formujeme těsto. V domácím prostředí se dají laskonky vyrobit i bez formiček, zkrátka od oka, ale je nutné počítat s tím, že nebudou jedna jako druhá. Následně pečeme v troubě při 110 °C zhruba 40 minut.

Na karamelový krém si nejdříve připravíme slaný karamel. Necháme rozpustit cukr, zapracujeme do něj máslo a necháme zcela spojit, poté zjemníme smetanou ke šlehání a přidáme špetku soli. Po zchladnutí vyšleháme slaný karamel s máslem a vzniklým krémem můžeme začít plnit již hotové laskonky.

Kokosové laskonky s kávovým krémem

Suroviny potřebné na výrobu laskonek:

4 bílky

250 g cukru krupice

200 g strouhaného kokosu

4 lžíce moučkového cukru

šablona na laskonky

Krém:

250 ml mléka

1 balení pudinku

250 g másla

100 g cukru

2 lžíce mleté kávy

3 lžíce kávového likéru

Strouhaný kokos
Strouhaný kokos. Autor: Vijaya narasimha. zdroj: Pixabay

Postup:

V případě kokosových laskonek postupujeme podobně jako u receptu výše, ale namleté ořechy nahradíme kokosem.

Z mléka a pudinkového prášku uvaříme klasický hustý pudink do krémů. Necháme vychladnout a vyšleháme s máslem a cukrem. Kávu přelijeme asi 100 ml vody, přecedíme a přidáme ke krému. Můžeme dochutit dvěma či třemi lžícemi kávového likéru.

TIP 1

Místo mletých ořechů či kokosu můžeme do laskonkového základu přidat i mandlovou mouku.

TIP 2

Laskonky můžeme zdobit přelitím vrchní části rozehřátou čokoládou nebo domácím karamelem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *