Tradiční hrachová polévka je pokrmem, na nějž mnoho z nás nedá o Vánocích dopustit. Hustá polévka se silnou chutí, ovoněná kořením, dochucená pár kousky slaniny a křupavými krutony je jídlem, na které se člověk v mrazivém prosincovém dnu těší domů. Dle tradice má hrachovou polévku pojídat celá rodina z jednoho hrnce, aby se po další rok zachovala v rodině soudržnost.
Vánoční hrachová polévka
Budeme potřebovat:
250 g sušeného hrachu
1 litr vývaru
100 ml smetany ke šlehání
máslo
hladkou mouku
česnek
majoránku
sůl
Postup:
Hrách omyjeme, zbavíme nečistot a dáme vařit na mírný plamen. Přibližně za hodinu by měl začít měknout. V dalším hrnci si připravíme jíšku z másla a mouky a zalijeme vývarem, který jsme si zvolili. Pokud chceme hrachovou polévku zachovat bezmasou, zvolíme vývar zeleninový, v opačném případě může být například drůbeží. Jakmile vývar začne vařit, propasírujeme do něj předvařený hrách a necháme dál vařit.
Polévku dochutíme česnekem a majoránkou a dosolíme, pokud bude potřeba. Chuť můžeme na závěr zjemnit trochou smetany.
Pro lepší chuť a na ozdobení
Hrachová polévka se často podává s kostičkami opečené slaniny nebo kolečky klobásy. Dozdobit ji také můžeme opečenými chlebovými krutony.