Recept na domácí vánoční čokoládové pralinky


K Vánocům patří čokoláda! A když se řekne čokoláda, vybaví se každému něco jiného – někomu možná čokoládové figurky z vánoční kolekce, někomu klasická tabulka anebo třeba nějaký čokoládový dezert. Čokoláda však získala po celém světě oblibu především díky jednomu speciálnímu francouzskému a belgickému vynálezu: pralinkám. Lahodná čokoládová sousta vylepšená náplní nebo směsí ořechů či koření jsou možná tím nejlepším, co může čokoláda nabídnout.

A skvělé je, že se dají vyrábět i doma a ještě ke všem v desítkách různých variací.

Čokoládová pralinka
Průmyslově vyrobená čokoládová pralinka. Autor: Couleur. zdroj: Pixabay

Základní recept na pralinky

Recept na pralinky se nezdá složitý, nicméně vyžaduje poměrně precizní práci a ne vždy se vyvede na první pokus. Čokoláda musí mít správnou teplotu, formu musíme dokonale vylít, potřebujeme skvělé náplně, je potřeba pralinky správně uzavřít a potom doufat, že jsme všechno udělali dobře a pralinky se pěkně vyklopí.

Čokoláda je základní ingrediencí pro přípravu domácích pralinek
Čokoláda je základní ingrediencí pro přípravu domácích pralinek. Autor: K Wol. zdroj: Pixabay

Budeme potřebovat:

formu na pralinky

500 g kvalitní čokolády nebo čokoládových čoček

suroviny na náplně (viz níže)

Postup:

Rozpustíme čokoládu. Je důležité hmotu po celou dobu míchat, aby teplota zůstala rovnoměrně rozložené po celém objemu.

Ve chvíli, kdy je čokoláda rozpuštěná, ji necháme zchladnout na teplotu 31 °C. Když je dostatečně vychladlá, nalijeme ji do formy a pak ji vylijeme zpátky tak, aby zůstala jen vrstva na stěnách formy. To bude vrchní pevná krusta naší budoucí pralinky. Čokoládu ve formě necháme zatuhnout a vyplníme ji připravenou náplní. Potom pralinku opěr zalijeme čokoládovou hmotou, aby se uzavřela, necháme ztuhnout v lednici a vyklopíme.

Domácí pralinky
Domácí pralinky. Autor: WikimediaImages. zdroj: Pixabay

Recept na čokoládové pralinky s nugátovou náplní

200 ml smetany ke šlehání
300 g nugátu
lžíce koňaku

Postup:

Smetanu přivedeme k varu a za stálého míchání do ní přidáme nugát, dokud se nerozpustí a směs nebude mít konzistenci vhodnou k plnění pralinek. Náplni můžeme dodat šmrnc trochou koňaku.

Pomerančová šťáva
Pomerančová šťáva. Autor: Steve Buissinne. zdroj: Pixabay

Recept na čokoládové pralinky s pomerančovou náplní

Suroviny:

200 g bílé čokolády

100 ml pomerančové šťávy

smetana ke šlehání

Postup:

Bílou čokoládu rozpustíme spolu s trochou smetany ke šlehání a přimícháme pomerančovou šťávu.

Varianty s dalšími náplněmi

Náplní do pralinek lze vymyslet nespočetné množství a záleží jen na tom, na co máte zrovna chuť. Tak třeba to může být náplň karamelová, kávová, ovocná, ořechová nebo třeba s chutí portského vína či šampaňského.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *