Vinná klobása

Vinná klobása je jedním z druhů uzenin, typických pro Česko. Vzhledově se podobá bílé klobáse, oblíbené například v Bavorsku. Jejím základem je najemno umleté maso, nejčastěji vepřové. Do tohoto základu se přidávají v mléce rozmočené rohlíky, citronová kůra, muškátový květ a bílé víno. Směs se plní do tenkých přírodních střívek. Vinné klobásy se tepelně upravují až při kuchyňské úpravě, proto je po výrobě nutná rychlá spotřeba. Nejčastější úpravou je stočení vinné klobásy do tvaru šnečí boudy, zajištění tvaru špejlí a opečení do červena. Vinná klobása je tradičním pokrmem ve vánoční době, protože v této úpravě barvou a tvarem připomíná sluneční kotouč, symbol slunovratu. K dalším oblíbeným úpravám patří smažená klobása v trojobalu, grilovaná, pečená v troubě nebo jako směs pro karbanátek.


Vánoční krb

Atmosféru blížících se vánoc tvoří i změna v jídelníčku a příprava pokrmů pro tuto dobu typických. Již v listopadu se v rodinách začíná s pečením vánočního cukroví a vánoční štoly, mnozí lidé navštěvují vánoční trhy a štólu raději zakoupí u odborníků. Pak přichází na řadu klasická vánočka a jídla určená pro štědrovečerní večeři – bramborový salát, vánoční rybí polévka, vánoční kapr či řízek nebo vinná klobása. Ten, kdo chce skutečně dodržovat tradice, určitě nezapomene na vánočního kubu.