Kavkazská jedle

Kavkazská jedle patří k nejvíce prodávaným druhům jedlí, zvláště v čase Vánoc. Oblíbena je především pro rovnoměrný růst a jehličí tmavě zelené barvy. Větve odstávají ve vodorovné poloze, ve středu jsou hustší. Vrchol stromu tvoří výraznou špičku. Jedná se o stálezelený jehličnan nenáročný na pěstování. Původ má v oblasti Kavkazu a Turecka. Kůra je hladká a šedá, především u mladších stromků, u starších popraská. Jehličí je dvouřadé, husté a připomíná čárky na vrchní straně lesklé a tmavozelené barvy, zespoda stříbřité. Je také výrazně aromatické. Šišky se nacházejí na vrcholku stromu a mají válcovitý tvar. Spolu se smrkem a bukem může kavkazká jedle tvořit rozsáhlé lesy. Jedle se často používá v parcích a je velmi populární jako odolný vánoční stromek, který je nejen velmi dekorativní, ale také dlouho neopadává. Někdy lidé kavkazkou jedli nesprávně pojmenovávají jako kanadská jedle, ta však ve skutečnosti neexistuje.


Papírový vánoční stromek

K výzdobě, bez které si již Vánoce neumíme představit, určitě patří vánoční stromeček. Po celé předvánoční období se s tímto tradičním vánočním stromem setkáváme na nejrůznějších místech, kde se nabízí k prodeji – před obchody, v lesních školkách a podobně. Umělé vánoční stromky se prodávají v kamenných i internetových obchodech a supermarketech. Pro jejich použití a zdobení neexistují žádná pravidla, pouze módní trendy. Použít lze jakékoli vánoční ozdoby, vlastnoručně vyrobené či zakoupené jednoduché nebo značkové výrobky, každá rodina má své oblíbené kousky.

Vánoční výzdoba má mnoho podob

Na vánoční výzdobu vynakládáme každý rok velké množství finančních prostředků, ale ani se značnými náklady se nám nemusí podařit docílit té správné atmosféry. Cílem výzdoby přece není nejelegantnější a nejmódnější prostředí, ale klid, pohoda a spokojenost, které k Vánocům patří.